Japonská bojová umění přehled

Japonská bojová umění
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439989/bmid_japonska-bojova-umeni-ovC-439989.jpg 5 34 34

Kniha je určena všem zájemcům o bojová umění a také těm, kteří chtějí proniknout hlouběji do japonské kultury. Velká pozornost je věnována historickým reáliím a souvislostem, zbraním samurajů, neobvyklým dovednostem i pomůckám, které musel středověký bojovník ovládat, pokud chtěl přežít v každodenním boji na život a na smrt. Druhé vydání.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Japonská bojová umění. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

urhen1
07.05.2024 5 z 5

Knihu mám doma již několik let a stále ji pročítám dokola, listuji v ní a dohledávám další a další informace. Klobouk dolů před autorem a jeho přehledem v dané problematice. Někde na sociálních sítích jsem zachytil informaci, že se snad pracuje i na druhém dílů, tak doufám, že se ho dočkáme.

trautenberk
12.07.2021 5 z 5

Přehledná encyklopedie bojových umění starého Japonska

Pozitiva:
Kniha Japonská bojová umění je encyklopedií v pravém slova smyslu. Nabitá velmi přehledně řazenými a srozumitelně vysvětlenými informacemi. Autora musím pochválit za skvělou práci s textem - na to jak náročné a informačně objemné téma zpracoval, je kniha úžasně čtivá. Detailů a příkladů včetně obrázků je dost aby text měl informativní hodnotu, ale zase ne moc, aby kniha neztratila přehlednost a encyklopedický charakter.
Narozdíl od většiny podobné literatury se autor věnuje nejen umění boje s různými zbraněmi i beze zbraně, ale i nebojovým dovednostem, které s bojem ale přímo souvisely a souvisejí - např. jízdě na koni, plavání, první pomoci nebo duchovním aspektům včetně ochranných rituálů.

Negativa:
Vadily mi při čtení jen dvě věci, které by si zasloužily v případném dalším vydání "doladit":
1) na konci každé kapitoly jsou přehledy škol které se danému umění věnují, případně přehledy hlavních technik, ty však téměř nikdy nejsou přeloženy do češtiny, což je při populárně-naučném charakteru knihy škoda.
2) na samém konci knihy je sice obsáhlý seznam zdrojů, který je ovšem bez výjimky v japonštině, ze kterého si bohužel nevezmu nic (a troufám si domýšlet že ani většina ostatních čtenářů). Chápu že autor nemusel používat literaturu v jiných evropských jazycích, ale byl bych vděčný například za informace o existenci překladů zmiňovaných pramenů nebo jejich částí.

Celkové hodnocení:
Skvělá, přehledná, informacemi nabitá kniha která nemá obdoby. Jsem rád že ji mám v knihovně a vzhledem k tomu co autor nastínil o svých znalostech z oboru doufám, že budou následovat další práce na toto téma, tematicky užší, ale obsahově hlubší.


Brachypelma
13.02.2021 5 z 5

Zajímavé detaily ohledně bojového umění..

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Japonská bojová umění v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x