Navždy a den přehled

Navždy a den https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430721/bmid_navzdy-a-den-fmn-430721.jpg 3 17 17

James Bond - agent 007 série

< 48. díl

Špion zemřel. Zrodila se legenda. Moře uchovává tajemství. Tentokrát však ne. Jedno tělo, tři kulky. Na hladině u Marseille se vznáší tělo agenta 007, zabitého neznámou rukou. Je načase, aby na jeho místo nastoupil nový agent, nová zbraň ve válce... Toto dílo předchází pozdějšímu románu Casino Royale, Flemingovu prvnímu o agentovi 007 Jamesi Bondovi. Jak by se dalo očekávat, pojednává o začátcích nejslavnějšího špiona na světě. M odložil fajfku a nervózně se na ni zadíval. „Nemáme na vybranou. Holt hodíme do placu toho dalšího chlapíka, kterého jste připravoval. Ale ještě jste mi neřekl jeho jméno.“ „Je to Bond, pane,“ odpověděl náčelník štábu. „James Bond.“... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

Forever and a Day , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Navždy a den. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Voliarty
08.01.2024 3 z 5

Modrý diamant bol za mňa skvelou knihou, ktorá mala všetko, čo by Bondovka mala mať. Preto som sa na „Navždy a den" aj tešil. A ostal som sklamaný.

Zápletka mi nesadla. Mal som pocit, že čítam kriminálku o obchode s drogami a nie Bondovku. Ale nebudem klamať, našlo sa tu pár dobrých momentov.

Anotácia pri Modrom diamante opisovala ,,bond-girl", ako ženu, s akou sa Bond ešte nestretol. Podľa mňa by toto označenie viac sedelo na ,,bond-girl" z tejto knihy. Nebudem konkrétnejší, ale podľa mňa sa jednalo o zaujímavú postavu, pri ktorej som si z počiatku nebol istý, na akej strane je. A to jej na tej zaujímavosti pridávalo.

Kritiku mám k antagonistom, ktorí proste zlyhávajú v tom zaradiť sa medzi elitu Bondovských zloduchov. Majú síce prvky, ktoré by im to umožnili, nohy im ale podkopáva málo priestoru. Viac o nich v spoileroch nižšie.

SPOILER: U Scipia som si najprv myslel, že bude malou prekážkou, ktorá poskytne stopu k hlavnému zloduchovi, nakoniec to bol ale on. Scipio má prvky, ktoré by z neho robili fajn Bond zloducha. Extrémne, takmer až karikaturovsky obézny, neustále v sprievode tlmočníka a krutý. Napriek tomu má málo priestoru, takže sa moc neprevedie a medzi výraznejšími Bodnovskými zloduchmi zapadne.
A druhý zloduch Irwin Wolfe nie je nijak výrazný. Nemá nič fyzicky výrazné, nemá nijakú úchylku, alebo niečo, čím by bočil z radu. Jedine jeho motív, ktorý z neho robí celkom sympatického záporáka. KONIEC SPOILERu.

„Navždy a den" je za mňa jedna z tých slabších Bondoviek. Nesadla mi téma o korzickom podsvetí, antagonisti sú nevýrazní a tak celkovo som z toho necítil tú „Bondovskosť". Nehovorím, že je to zlá kniha, len že je to slabá Bondovka. Aspoň za mňa.

SONP
15.06.2022 4 z 5

A mě se to hodně líbilo, možná proto, že jsem s Flemingovými bondovkami už dlouho na jedné vlně (první jsem četl ještě dříve, než jsem vůbec shlédl všechny filmové bondovky). První, s čím se musí čtenář smířit, je to, že literární Bond je výrazně jiný, než ten filmový (zvláště pokud jste fanoušci Pierce Brosnana). A Horowitz se právě do tohoto jiného Bonda skvěle tímto prequelem ještě před Casinem Royale trefil, Bond je tu ještě ne úplně zaběhlý zelenáč, který se svými zbrklými rozhodnutími dostává do prekérních situací, z nichž ho musí tahat jeho výrazně starší bondgirl. A zatím neřeší žádná spiknutí ohrožující svět, ale jenom výrobu a obchod s heroinem. Hlavní zápletka sice trochu kopíruje filmové Live and Let die, ale přesto obstojí. Nádavkem čtenář dostane další dávku ztraceného světa bílých mužů: casina, holky v šatech od Diora, rámusící auta, cigára a koktejly z vyzrálého chlastu. 80%!


lucakuca
10.08.2021 1 z 5

Jejda, další, co jsem nedočetla. :-( stala se mi taková věc. Kniha mi omylem spadla a záložku jsem jinam strčila. A já nepoznala, že jsem přeskočila 40 stránek. :-( To přece nejde?! A je to vlastně pro mě už jedno.
BOND 007 má bejt (podle) žhavič, borec, akčňák, vtipouš - prostě nadmuž. Tadydle není. Bond mě nudil. Stránky se mi posouvaly pouze vypadáváním záložky...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Navždy a den v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit12x

Štítky knihy

James Bond, agent 007

Autoři knihy

Anthony Horowitz
britská, 1955
Ian Fleming
britská, 1908 - 1964