Jako liči přehled

Jako liči https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525873/bmid_jako-lici-654b6a2b107a4.jpg 4 23 23

Příběhy, postřehy a fuck-upy ze života míšenky narozené a adoptované v Česku. Jmenuje se Tereza a cítí se jako liči. Na povrchu docela exotická skořápka, uvnitř je ale bílý jako právě nastrouhaný kokos. Narodila se v Česku jako míšenka a vyrostla v bílé rodině. Dlouho netušila, kde se tady, uprostřed Evropy, vlastně vzala, a jednoho dne si řekla, že do toho šlápne. No, spíš do toho skočila rovnýma nohama a zabořila se až po kolena. Kontaktovala biologickou rodinu, nechala si udělat testy DNA a začala psát o svých držkopádech s českým rasismem. Jak se to všechno vyvrbilo?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jako liči. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Lole
10.05.2024 5 z 5

Moc hezká prvotina a sonda do duše dívky co byla odložena matkou a navíc se v české společnosti musí podotýkat s rasismem. O touze poznat svoje kořeny a nemožností je najít. Popravdě mě dost inspirovala ke genetickým testům. Aneb všichni se tváříme jako slovani, ale je náš opravdový mix? Věci s kterými se Tereza setkává jsou těžké, ale otevřenost ohledně života v adopci a popis jak dívka zažívá strach z opuštění můžou složit jako cestu k pochopení, proč i dítě co se v nízkém věku dostalo k rodičům si své trauma nese dál. Držím palce Tereze ať najde odpovědi na své otázky.

Díra_na_trhu
21.01.2024 5 z 5

Jsou lidi, kteří chtějí napsat knihu. A jsou i lidi, kteří ji napsat potřebují. Z knihy Jako liči vnímám silnou potřebu knihu napsat. Napsat jednou provždy odpovědi na všechny ty otázky, kterým autorka dokola čelí. Podělit se o odpovědi na otázky, které pokládala sama sobě a vítězně je získala. Možná proto, aby na příští dotěrnou otázku nebo poznámku už mohla jen říct - Tady si kup tu knížku a dozvíš se to všechno.

A celkově knihu chápu i jako snahu dát naději těm, kteří řeší podobné životní výzvy, a snahu přenést aspoň špetku porozumění do těch, kteří nikdy takovým výzvám nečelili a asi ani čelit nebudou.

Taky jsem si připadal, jako když čtu cizí deník. Z toho mi bylo mile stydno :).


Niamh15
21.12.2023 4 z 5

Obsahově super, ale ta jazyková stránka (plná chyb a překlepů)... uf.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jako liči v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených31x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit3x

Autorovy knížky

2023  83%Jako liči