Indiáni Jižní Ameriky přehled

Indiáni Jižní Ameriky https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161892/indiani-jizni-amerik-161892.jpg 5 37 37

Etnografický cestopis českého cestovatele Alberto Vojtěcha Friče. Jsou v něm shrnuty poznatky o životě indiánských kmenů, žijících na území jihoamerických států Paraquaye, Argentiny, Bolivie a Brasilie, s nimiž se Frič setkal na svých četných cestách po Jižní Americe v letech 1901-1912 a jejichž zvyky, jazyk a kulturu studoval.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Indiáni Jižní Ameriky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Radium
09.01.2022 5 z 5

"Svým přátelům, kteří vymřeli, jak čest a zákony kázaly jim."
Neuvěřitelný soubor vzpomínek a historek s etnografickým pozadím. Pro mě ale tahle skvělá knížka představuje především poslední službu vymírajícím (a v době sepisování nejspíš již vymřelým) indiánům od člověka, který s nimi svorně žil v divočině. Snažil se jim porozumět a přitom věděl, že nemůže zabránit jejich vyhynutí, ač se bude snažit sebevíc.

vas
04.06.2021 5 z 5

Pecka, bomba! Frič je úžasný, kontroverzní a dodnes mocně inspirující postavou. Jeho knihu Indiáni Jižní Ameriky, kterou mám v několika vydáních, "opečovávám" jako poklad. Fričovo svědectví je velmi cenné, protože některé indiánské kmeny, o nichž píše, již neexistují. Málo se ví, že se Frič kamarádil s takovými titány, jako byli Jaroušek Hašek nebo Petr Bezruč. Jak píší předchozí hodnotitelé, dnes je Frič neprávem zapomenutou osobností. Jako jednomu z posledních se mi podařilo krátce postát před jeho vilou Božínkou s reliéfem indiána a zbytky skleníků, než byla srovnána developery "cu grunt" se zemí. Fričem plánované muzeum a místo schůzek tak zmizelo ze zemského povrchu. Navrhuji teď zbourat sochu svatého Václava a později třeba Hradčany. Jo a taky se mi nelíbí ta radnice na Staromáku...


Kiu
26.05.2021 5 z 5

Velmi mě zaráží a mrzí, že se o tomto velikánu neučí ve škole. Člověk musí hledat, aby našel informace a všechny objevy A. V. Friče. O to více to potom stojí za to. Díky němu nezůstanou poslední Indiáni zapomenuti a nebudou na ně pouze negativní vzpomínky, kvůli krvavým konfliktům s bělochy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Indiáni Jižní Ameriky v seznamech

v Přečtených49x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x