Hodinář z Dachau přehled

Hodinář z Dachau
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516187/hodinar-z-dachauRr6EPU-t0d-.jpg 4 122 122

Srdceryvný román z období druhé světové války. Nezapomenutelný příběh o lidské dobrotě, inspirovaný neuvěřitelnou skutečnou událostí. Venku padá sníh a žena se připravuje na pohřeb, který nepřišel nečekaně, ona však doufala, že se ho nebude muset zúčastnit. Zatímco si upravuje vlasy a rukou uhlazuje šaty, říká si, že tohle přece není poprvé, kdy někoho ztratila. Z krabičky na toaletním stolku zdvihne jemné, léty poznamenané hodinky a přitiskne si je k tváři. Náhle se ztratí ve vzpomínkách… Leden 1945, Dachau, Německo. Rachotící vlak se šine třpytivou, zasněženou bavorskou krajinou. Nehybná krása za oknem skrývá strašlivé scény odehrávající se uvnitř vlaku, muže a ženy tisknoucí se k sobě, promrzlé a vyděšené. Židovský hodinář Izák Schüller nedokáže pochopit, jak se tu ocitl, a je si jistý, že odsud neodejde živý. Když vězni dorazí do koncentračního tábora Dachau, Izáka neočekávaně vytáhnou z davu a zaměstnají ho v nedalekém domě důstojníka Bechera a jeho mladé, krásné, rozmazlené ženy. Izákovo hodinářské nadání by se Becherovi mohlo hodit. Je mu však jasné, že jeho život má nějakou cenu, pouze dokud bude důstojník jeho šikovné ruce potřebovat. Anna Reznicková v domě Becherových posluhuje u stolu a pere prádlo. Becherovi jedí, baví se a užívají si života, jako kdyby je neustále neobklopovala všudypřítomná smrt. Když se Anna seznámí s Izákem, dojde jí, že v něm nalezla opravdového přítele, možná i víc. Avšak Dachau je nebezpečné místo, kde se láska může ošklivě nevyplácet, a když Izák objeví ve své dílně u Becherových srdcervoucí tajemství, ocitnou se spolu s Annou v nesmírném nebezpečí…... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: ekniha , Kontrast
Originální název:

The Watchmaker of Dachau , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodinář z Dachau. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

alnahu
29.04.2024 5 z 5

Příběh židovského hodináře Izáka Schűlera,který stále nedokázal pochopit ,jak se ocitl v koncentračním táboře v Dachau.Izáka si vybere německý důstojník, aby mu opravil hodiny a nejen ty a tak Izák pochopí,pokud bude šikovný -přežije.V domě nacisty se seznámí s Annou,která zde posluhuje a stanou se z nich v této těžké době nerozluční přátelé,které jim velmi pomáhá přežít.Opravdu srdceryvný příběh z období konce druhé světové války,který jsem si přečetla díky čtenářské výzvě a nelituji-utrpení ,které v té době lidé prožívali mě hluboce zasáhlo.

vklaskova
14.04.2024 5 z 5

Příjemné čtení. Vzhledem k místu a události, o kterém se píše, je kniha popsána něžně, řekla bych až místy naivně. Nenajdete zde žádné drastické líčení zvěrstev, která se odehrávala, což ale neznamená, že krutost celé situace tu není zmíněna. Přečetla jsem spoustu knih zabývajících se tématikou židovství či koncentračních táborů a jejich naturálními popisy. Tuto knihu bych se nebála doporučit všem dospívajícím, kteří by se měli tímto místy až romanticky psaném dílem seznámit s šílenou a krutosti poznamenanou dobou.


jitka7326
11.04.2024 5 z 5

Přečteno v rámci ČV.Dojemný příběh z kruté doby,přesto v sobě nese spoustu naděje. Fritz Becher a Isaak Schüller byly skutečné osoby.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)

02.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hodinář z Dachau v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených177x
ve Čtenářské výzvě58x
v Doporučených5x
v Knihotéce134x
v Chystám se číst145x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

tajemství

Autorovy další knížky

2022  88%Hodinář z Dachau
2023  79%Ve stínu duhy