Hledač světla přehled

Hledač světla
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257369/hledac-svetla-257369.jpg 5 1 1

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hledač světla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

milamarus
28.12.2021 5 z 5

Divadelní hra odehrávající se roku 1885. Místem děje je jižní Holandsko, konkrétně vesnice Nuenen, kde Vincent žil a pilně pracoval. // V doslovu je hra označena jako “drama bojovné“, ale o co se bojuje, kdo proti komu bojuje, a kdo nakonec zvítězí, vám nyní prozrazovat nebudu. Napovím jen, že mezi výrazné postavy patří: Markéta alias Margaretha “Margot” Begemannová (1841–1907), Tersteeg alias Hermanus Gijsbertus Tersteeg (1845-1927) a pochopitelně Vincentův mladší bratr Theo.
Dávám pět hvězdiček, líbila se mi a děkuji za kus toho budoucího Zeleného obilí na obálce. Dokazuje, že světlo bylo nelezeno.

--------------------------------------------------------
ÚRYVEK:
Vincent: (…) Ale něco ti řeknu: V jistém směru jsem rád, že jsem se neučil nikde malovat. Byl bych se možná naučil nějaké technice, ale přitom bych nechával bez povšimnutí určité dojmy – a to jsem si řekl ne – to je právě to, co musím umět, ačkoliv nevím, jak na to jít. Já sám nevím, jak maluju, ale cítím ve své práci ozvěnu toho, co mě dojalo, uchvátilo nebo sevřelo, cítím, že mi příroda něco říkala a že jsem to stenograficky zachytil. V mém záznamu možná jsou nerozluštitelná slova, chyby nebo mezery, ale přece zůstává něco, co mi ten vřes, ten břeh nebo ta postava řekla. Ale není to jen šedivý a obyčejný jazyk, který se rodí z pouhé techniky nebo naučeného systému, rozumíš.
Theo: Naprosto, Vincente, ale zvolil sis tu nejobtížnější cestu, jaká vůbec je.
Vincent: Vím. Ale nenávidím vyšlapané cesty. Jsou holé a nakonec tě zavedou někam, kde už bylo mnoho lidí před tebou. Park s lavičkami – to není pro mě. Mám raději džungli, kde nevíš kudy kam a musíš se prosekávat.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hledač světla v seznamech

v Přečtených1x
v Doporučených1x
v Chystám se číst1x

Štítky knihy

Vincent van Gogh

Autorovy další knížky

Jaroslav Janovský
česká, 1911 - 1962
1960  75%Hurvínek vypravuje
1995  100%Zářivý cíl
1948  0%Modrá maringotka
1941  0%Stín ve větru
1992  20%Alexandra