Hemživý chaos a jiné příběhy přehled

Hemživý chaos a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438250/bmid_hemzivy-chaos-a-jine-pribehy-Glc-438250.jpg 4 79 79

Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu. S. T. Joshi, známý znalec a badatel autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu. Patrně nejslavnějším textem tohoto prvního svazku je novela „Pod pyramidami“, kterou Lovecraft napsal pro iluzionistu Harryho Houdiniho. Neméně proslulá, byť poněkud neblaze, je morbidní povídka „Milovaní mrtví“. A v povídce „Yigova kletba“ se poprvé objevuje hadí božstvo Yig, které figuruje v dalších Lovecraftových revizích a proniklo i do jeho autorské tvorby a děl jeho četných následovníků.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

The Crawling Chaos and Others: The Annotated Revisions and Collaborations of H.P. Lovecraft, Volume 1 , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hemživý chaos a jiné příběhy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Alvari
31.12.2023 4 z 5

Ze začátku jsem se trošku hrozil, kde že vlastně je ten Lovecraft. Naštěstí se jeho vliv a styl začal postupně prokousávat na povrch a velká většina povídek byla zábavná. Za sebe musím vyzdvihnout alespoň tři z nich. Yigova kletba, která sice co do objemu nebyla obsáhlá, ale hezky tu byl nastíněn strach původních obyvatel z Hadího boha. Poslední test, ze kterého po srovnání s původní verzí (Oběť vědě) dýchaly Lovecraftovi úpravy textu. No a nakonec samozřejmě Pahorek s nepřeberným množstvím odkazů na Lovecraftův mýtus a návštěvou podzemního světa.

Melic
22.04.2023 3 z 5

Po prvních povídkách jsem si chtěl nafackovat, že jsem se nechal takhle nalákat na mistrovo jméno a koupil zajíce v pytli. Pak se naštěstí úroveň zdvihla, nejlepší povídky zmiňují už komentáře přede mnou.


B4LU
28.12.2021 3 z 5

Lovecraftův tón je přítomný ve všech povídkách, což je plus, ale povídky samotné dosahují různé kvality. Některé by dokonale zapadly do jeho dalších děl (kupříkladu Pahorek je takovou demoverzí V horách šílenství), jiné jsou tak slabé, že naprosto neuvíznou v paměti (Zelená louka - o čem vůbec byla?).
Celkově jako doplnění Lovecraftových děl - proč ne. Nicméně kdybych sbírku nečetl, nijak ošizen bych nebyl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hemživý chaos a jiné příběhy v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených102x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených6x
v Knihotéce107x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech5x