Gejša přehled

Gejša https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45396/gejsa-45396.jpg 4 82 82

Liza Dalbyová, americká antropoložka specializující se na japonskou kulturu a vynikající spisovatelka, se jako první cizinka stala skutečnou Gejšou. V osmadvaceti letech vstoupila do společenství gejš v Kjótu, do tajemného uzavřeného světa žen, jejichž povoláním je bavit muže, do vzrušujícího světa tradic, půvabu, krásy a erotiky, pro Evropany odedávna opředeného tajemstvím a romantikou. Poznala líc i rub tohoto života a po návratu napsala strhující výpověď o této oblasti japonské kultury.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Geisha , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gejša. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

CarolC
30.01.2024 5 z 5

Nádherné vyprávění ze světa gejš. Čtenář se v knize dočte spousty zajímavostí, jak ze světa gejš, tak i ze světa běžných Japonců. O jejich stylu života, ale i zvycích. Moc se mi líbilo, že bylo i vysvětleno, jaké styly kimon jsou, a jaké se nosí k jakým příležitostem. Autorka otvírá svět, který je mnohým naprosto neznámým a kniha působí velmi autenticky. Často to zní, jako naprostá pohoda, ale věřím, že tomu tak není a role gejši ve společnosti není ani trošku lehká. Ba naopak, velmi náročná.

Jacinda123
03.01.2023 3 z 5

Celkom zaujimava kniha o živote a tradiciach gejši v čase, keď sa autorka k nim na krátko pridala. Jediné čo mi prekážalo bola až priveľká miera subjektivizmu v určitých záležitostiach, zvlášť týkajúcich sa štvrti Gion. Akákoľvek zmienka o tejto štvrti gejš bola negatívna. A pritom sa vôbec nezdalo, že by autorka mala s touto štvrtou dosť skúseností, aby mohla vynášať takéto súdy.


konicekbily
04.02.2022 3 z 5

Kniha je povětšinou deníkem americké antropoložky popisující situaci v Japonsku uprostřed sedmdesátých let minulého století. Na pozadí vlastních prožitků a zkušeností se seznamuje čtenář s pozicí gejš, jejich strukturami, cíli a zařazením gejš v minulosti, současnosti a odhaduje i jejich budoucnost. Vysvětluje fungování systému gejš ve vztahu k okolí, zejména vztahy v japonské společnosti k nim. Není to román - ani biografie autorky, podle mne je to souhrn zkušeností americké autorky během jejího pobytu v tomto prostředí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gejša v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených115x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených3x
v Knihotéce99x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Japonsko autobiografické prvky gejša

Autorovy knížky

Liza Dalby
americká, 1950
2001  81%Gejša