Gabra a Málinka 1. a 2. díl přehled

Gabra a Málinka 1. a 2. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127826/gabra-a-malinka-1-a--127826.jpg 5 331 331

Kniha vypráví o příhodách Gabry (spisovatelčiny sestry) a Málinky (samotné autorky), nejmladších dcer pana řídícího Základní školy ve Štítné nad Vláří, a jejich příbuzných. Kniha nemá jeden ucelený příběh, je spíše sérií volně provázaných příhod. Je psána převážně spisovnou češtinou vyjma hlavní řeči postav, které často mluví valašským nářečím (zejména děti). Ačkoli by se dalo očekávat, že hlavní postavou bude Málinka (tedy sama autorka), jako hlavní hybatelka děje většinou funguje prostořeká Gabra, která neustále vymýšlí nějaké neplechy. Málinka zůstává jakožto „hodná dívka“ spíše v pozadí – buď se objevuje jako klidnější a rozumnější společnice Gabry, nebo jako oběť jejích vtipů (v ojedinělých samostatných příhodách pak prokazuje svůj charakter tím, že pomáhá lidem nebo se projevuje jako vzorná vlastenka). 1. díl – Gabra a Málinka, povedené dcerky 2. díl – Gabra a Málinka ve městě... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gabra a Málinka 1. a 2. díl. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (47)

11191
21.03.2024 5 z 5

Knihu jsem četla jako dítě několikrát, byla jsem z ní nadšená, moc se mi líbila. Teď při čtení jako dospělé na mě dýchla nostalgie, popisuje ryzí dětské zážitky a čisté rodinné vztahy,člověk si uvědomí tím víc jak rychle se mění svět a jak nás ovlivňuje technologie. A říkám si, jestli kdysi těm lidem nebylo líp. Za ten pocit, který ve mně kniha vyvolává musím dát plný počet hvězd..

Vlk222
13.02.2024 5 z 5

Ačkoliv jsem muž, tyto knihy o Gabře a Málince od jejich dětství až po dospělost, patří k mým oblíbeným. Jako kluk jsem hltal Káju Maříka a moje sestra měla zase tyto knihy. Jelikož jsem četl vše, co mi přišlo pod ruku, pustil jsem se i do nich.
Zpočátku mi valašské nářečí nešlo pod nos, ale postupem času jsem porozuměl a přišel mu na chuť, zamiloval jsem si ho. Je tak úsměvné a milé.
Knihy Amálie Kutinové se staly jedny z mých nejoblíbenějších a ponoukly mě k tomu, abych vyhledával autory, kteří se vrací do dětství, protože tato literatura je jedna z nejautičtějších.
Všechny knihy Amálie mají pro mě obropvské kouzlo, proto bych se jen v komentářích opakoval, budu hodnotit plným počtem.


rakakan
05.10.2023 5 z 5

Po letech, a stále okouzluje. Krásné čtení. Oblíbily si ji i vnučky, kterým jsem ji četla před spaním. Možná se do Gabry a Málinky převtělily....

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Gabra a Málinka 1. a 2. díl v seznamech

v Přečtených527x
ve Čtenářské výzvě66x
v Doporučených34x
v Knihotéce167x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x