Filosofie a víra přehled

Filosofie a víra https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44708/mid_filosofie-a-vira-AkQ-44708.png 4 5 5

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Filosofie a víra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

tmancal
12.09.2019 5 z 5

Právě dnes, kdy probíhá (rádoby) návrat k náboženství, či alespoň k tradicím, stojí za to číst Ladislava Hejdánka a jeho analýzy vztahu víry nejen k filosofii, ale i k teologii a náboženství. Pro mnohé osvobozující může být jeho důraz na protináboženské jádro křesťanství (a židovství) a víru oproštěnou od světských (předmětných) nánosů. Taková je víra, kterou nám zanechal Ježíš Kristus a starozákonní proroci. Čtenář tu najde mnoho podnětů pro další čtení a promýšlení; rozhodně se tu nejedná o suché teoretické pojednání. Ze samé podstaty pojmu víra jsou i Hejdánkovy texty popudem k jednání a k aktivnímu životu.

WEIL
28.08.2011

Filozofie je jeden obor, a víra ve vyšší svět - druhý. Někdy se ale v něčem i prolínají.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Filosoficky myslit znamená zároveň: myslivě se vztáhnout k tematizovanému tak, že nám v rámci pro sebe podstatných souvislostí začne dávat smysl ; a zároveň se orientovat ve světě takovým způsobem, že si v něm najdeme své vlastní místo a začneme chápat svou pravou životní cestu.


Ve filosofii se člověk pokouší myšlenkově se vztáhnout k celku a rozpoznat v něm své místo; filosofie je proto sebepochopení člověka v rámci pochopení světa.


Na okolnosti, zda vztah k budoucnosti je schopen proměňovat přítomnost anebo zda od ní pouze odvádí pozornost, se rozhoduje, zda jde o pravou nebo kýčovitou víru resp. naději.


Kniha Filosofie a víra v seznamech

v Přečtených6x
v Doporučených1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst9x