Džinové přehled

Džinové
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538489/bmid_dzinove-6646686f8a426.jpg 4 72 72

Působivý rodinný román o lidech, kteří nedokážou žít v přítomnosti, protože neznají svou minulost Hüseyin pracoval třicet let v Německu a konečně si může splnit svůj sen — koupit si byt v Istanbulu. Jenže ještě téhož dne, kdy se do bytu nastěhuje, umírá na infarkt. Z Německa míří na pohřeb jeho manželka a čtyři dospělé děti, avšak vedle smutku se v nich začnou ozývat i nezhojené rány a na povrch vyplouvají dlouho skrývaná tajemství. Velký rodinný román Fatmy Aydemirové vypráví příběh německo-kurdské rodiny z pohledu jejích jednotlivých členů — šesti velmi odlišných lidí, kteří jsou příbuzní jen shodou okolností. Všichni mají svá trápení, tajemství, touhy a zranění. Spojuje je však pocit, že je v Hüseyinově bytě kdosi sleduje. V románu Džinové hledá Fatma Aydemirová odpovědi na otázky, co je to rodina, zda jsme schopni si navzájem odpustit a kým vlastně jsme. V neposlední řadě je to něžný a zároveň citlivě napsaný příběh o osudech statisíců tureckých emigrantů, kteří v šedesátých letech přišli do Německa za lepším životem.... celý text

Vydáno: , Host

Dschinns, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Džinové. Přihlašte se a napište ho.

adorjas
12.02.2025 4 z 5

Džinové - román, o ktorom som si na začiatku myslela, že ďalší román o nefunkčnej rodine, o prisťahovalectve Turkov/Kurdov do Nemecka a ich zžívanie sa s nemeckou spoločnosťou...
Otec a matka, ktorých osud (či skôr dedinské pomery) spojili navždy jedným pohľadom. Hoci sa ich cesty niekoľkokrát rozdelili, zvyk a obyčaje nepustia. Ich štyri deti, každý z nich vykreslený iným spôsobom. Každý sa navonok tvári relatívne v poriadku, ale vo vnútri majú šrámy ako z antickej drámy. (rým, ktorý som ani nemala v úmysle)
A kým som na začiatku hovorila, že román o dysfunkčnej rodine ako každý iný, na konci sa mi čoraz viac zarýval pod kožu. Autorka pritom nepoužíva žiadny špecifický jazyk, ani expresivizmy, ani nie je nijako zvlášť lyrická. Používa bežné slova, ale podarilo sa jej knihu napísať tak, že som z nej nakoniec mala hlboký zážitok. Nemusíte písať nijako unikátne a hľadať nový románový jazyk, ale keď písať viete, tak viete.
Džinov vám veľmi odporúčam!

LuckaRožňa
19.01.2025 5 z 5

Hodně smutku, bolesti a utrpení v důsledku generačního traumatu, vykořenění, ztráty identity, předsudků, útlaku a nerovnosti. Nádherně napsaný, hluboký příběh s perfektní psychologií postav, který bude dlouho rezonovat. Při závěrečné katarzi mi spadla brada, jak do sebe všechno zapadlo. Za mě jedna z nej knih za hodně dlouhou dobu.

Hema
08.12.2024 5 z 5

Je to propletenec vztahů, časových rovin a krásných slov.

Užila jsem si každou větu, přála si, aby byl román delší, abych se dozvěděla víc.
Víc o pohnutkách postav, jejich směřování.

Pohltilo mě to a stále na příběh myslím.

Kniha Džinové v seznamech

v Mé knihovně54x