Dům U tonoucí hvězdy přehled

Dům U tonoucí hvězdy
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469797/bmid_dum-u-tonouci-hvezdy-Xhs-469797.jpg 4 181 181

Novela, která náleží k vrcholům autorovy tvorby, zavádí čtenáře do starého sešlého domu v zapadlé uličce pařížského předměstí. Tento dům zdobí starý heraldický znak, který autor v souladu se smutnými životními osudy nájemníků nazývá tonoucí hvězdou. Vypravěč příběhu – mladý český lékař, se náhodou dostává do tohoto domu a seznamuje se s tragickými příběhy několika starých, opuštěných žen i z duševními zápasy nešťastného slovenského intelektuála Daniela Rojka, u něhož se pocit národní malosti pojí se zklamáním nad vlastními nesplněnými sny. Bibliofilie, soukromý tisk. 90 číslovaných výtisků na ručním papíře, číslovaných 1–90, mimo náklad 25 neprodejných výtisků, označených I–XXV.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dům U tonoucí hvězdy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

Česneksmedem
11.04.2023 5 z 5

Páni, to teda byla pecka! Ač jsem již takřka tři měsíce nepožil, byť ani kapku alkoholu, připadal jsem si při čtení jako přiopilý. Pořád jsem si zdůrazňoval, ať čtu pomalu a vnímám tu nádheru a neskutečnou rozdílnost tehdejší a dnešní češtiny. Alespoň na hodinu (v době údajného pařížského pobytu Zeyera) moci tak usednout u malého kostelíka svatého Juliána a tiše pozorovat lidičky, nasát vzduch a atmosféru... Je to ale celé dost depresivní.

saki5411
10.05.2022 4 z 5

Bylo pro mě těžší se do knihy začíst. Ztrácela jsem se v čase, prostoru i myšlenkách. Vytrvalá jsem však a stálo to za to. S klidným svědomím a ohromnou radostí ji zařazují na svůj seznam knih, které si určitě chci znovu přečíst.


Acamar
19.11.2021 4 z 5

Mladý medik vtažený do temných tajemství obyvatel domu U tonoucí hvězdy, zosobněné alegorie staré pověsti - stálé platného podobenství o žalu, jež týrá
duši, aby ji mohl povznést...naděje, že všechno má svůj konec.
Ponuře romantická novela, jejíž atmosféře krajní excitace svědčí archaická Zeyerova čeština s jejím, dnešnímu uchu nezvyklým slovosledem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Čarovné dědictví, Ledový dům a dalších 21 nových eknih zdarma

19.09.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dům U tonoucí hvězdy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených299x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených16x
v Knihotéce72x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x