Špína, hygiena, imunita, alergie přehled

Špína, hygiena, imunita, alergie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335812/mid_doba-jedova-6-spina-hygiena-imunita-fGW-335812.jpg 4 6 6

Doba jedová série

< 6. díl >

Odtrženi od přírody * Špinavý porod – dobrý porod * Antibiotický paradox * Záchranu přinášejí mikrobi Oblast výzkumu střevní mikrobioty je nová, ale překotně se rozvíjí. Výsledky mohou být využity v medicíně a na trhu s léky mnohem rychleji, než je tomu u vývoje standardních léčivých přípravků. Autoři výstižně říkají: „Žijeme vpravdě v převratné době a jsme přesvědčeni, že se blíží nefalšovaná revoluce v medicíně. Jde o skutečně zásadní změnu v pohledu na lidský imunitní systém, ochranu proti nemocem a jejich léčbu. Proč je tato změna tak epochální? Protože nám umožní vypořádat se s mnoha zdravotními problémy tak radikálním způsobem, že se nám o tom ještě před pár lety ani nesnilo. Nejde přitom o žádné vzácné, ojedinělé choroby postihující hrstku jedinců. Jde o široce rozšířené alergie, astma, obezitu, diabetes, chronické střevní záněty, poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) nebo autismus. Vydržte, vydáváme se na vzrušující jízdu!“... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Špína, hygiena, imunita, alergie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Jelitovna
05.04.2021 4 z 5

Dlouho jsem si říkala, prima, přestože to napsali vědci, jsou informace srozumitelné pro každého, rodičům - i těm budoucím - se budou dobře číst. A najednou PRÁSK! - vaxlobby kapitola "Vakcíny fungují!". K původnímu tématu zmíní jen tolik, že mikrobiota může ovlivňovat reakci těla na vakcínu. Uvedou, že otok nebo zarudnutí po očkování je pravděpodobně (!) dobře. A pak vytáhnou Wakefielda, že jeho studie byla podvodná a došla k závěru, že očkování proti spalničkám způsobuje autismus.
Byla to však studie případová, v níž popsal kazuistiku 12 dětí. Byly vyšetřeny na oddělení pediatrické gastroenterologie s anamnézou pervazivní vývojové poruchy se ztrátou získaných dovedností a zažívacími symptomy (průjem, bolesti břicha, nadýmání a potravní nesnášenlivost).
U osmi dětí byl nástup behaviorálních problémů spojován (ponejvíce rodiči) s vakcinací proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (tzv. MMR vakcína). U těchto osmi dětí byl průměrný interval mezi vakcinací a prvními behaviorálními symptomy asi 6-7 dní, rozpětí 1-14 dní.
"Případové studie vychází z předpokladu, že důkladné prozkoumání jednoho případu napomůže porozumění případům podobným." Nevyvozují se v nich závěry.
Autoři Finlay a Arrietaová se nenamáhali o Wakefieldově studii lépe informovat.
Děkuji překladateli za zmínku o Walkeru-Smithovi. :-)
Nebýt téhle tak trochu nesmyslné kapitoly, hodnotila bych pěti hvězdičkami. Nezbývá než doufat, že v oboru, který je jim vlastní, neopakují slepě neověřené informace.

BarboraZ
20.11.2019 4 z 5

Kniha se soustředí na náš střevní mikrobiom, rozebírá důsledky nadměrného užívání antibiotik, podporuje kontakt dětí se špínou. Líbila se mi.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Špína, hygiena, imunita, alergie v seznamech

v Přečtených10x
v Doporučených1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit4x