Dívaj sa na hviezdy přehled

Dívaj sa na hviezdy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263380/bmid_divaj-sa-na-hviezdy-boc-263380.jpg 4 195 195

Detstvo Evy Weissovej-Slonimovej, rodenej Bratislavčanky, poznačila druhá svetová vojna, počas ktorej prenasledovanie Židov v Európe dosiahlo obludné rozmery. Evini rodičia pripravili pre svoje deti úkryty, no sotva trinásťročná Eva a jej mladšia sestra Marta nakoniec neunikli deportáciám, chytili ich nitrianski gardisti a poslali do Osvienčimu. V spomienkovej knihe autorka opisuje hrôzy prežité v koncentračnom tábore Osvienčim-Brzezinka, kde bola nielen svedkom nespočetných surovostí a násilia, ale na vlastnej koži zažila mučenie, neľudské zaobchádzanie aj medicínske pokusy neslávne známeho doktora Mengeleho. V roku 1945 po oslobodení Osvienčimu sovietskou armádou Eva a Marta samy museli prejsť kus vojnou zničenej Európy, aby sa dostali späť do rodnej Bratislavy a stretli sa s rodičmi a súrodencami. V spomienkach Evy Weissovej-Slonimovej sa prelína dojímavá nevinnosť dievčaťa s múdrosťou vyše osemdesiatročnej ženy. Kniha Dívaj sa na hviezdy dokazuje, že človek je schopný prežiť aj zoči-voči nepredstaviteľnému peklu. Zároveň je vyvrcholením celoživotnej angažovanosti Evy Weissovej-Slonimovej v jej úsilí informovať verejnosť o holokauste a udržiavať pamiatku na tých, ktorí ho neprežili.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Gazing at the Stars , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívaj sa na hviezdy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (66)

BabaJaga11
28.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Svědectví o děsivé době. Podobných knih už bylo napsáno mnoho, ale tato je zase v něčem jiná než ostatní. Početná Evina nejbližší rodina měla přece jen trochu štěstí v neštěstí, byť mu zcela jistě napomohli vynalézaví rodiče, kteří své děti skrývali na různých místech po jednou či po dvou, aby byla větší šance, že přežijí alespoň některé z nich. Konce války se tak dočkaly téměř všechny děti. O to víc mě mrzelo, že Evin nejstarší sourozenec a jediný bratr tragicky zahynul krátce po válce.

Kéž by se takové hrůzy již nikdy neopakovaly! Jenže... jsme lidé... a lidé jsou největší bestie na planetě zemi. Jen člověk je schopen systematicky vraždit příslušníky vlastního druhu, včetně malých dětí. Nezbývá než věřit, že odvaha, statečnost, vytrvalost, ale také důvtip nakonec vždy v boji se zlem zvítězí.

Sabina335
15.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Vzpominky ditete, ktere prezilo osvetimske peklo, jak uz je z nazvu patrne, jedna se o knihu vzpominek zeny, ktera vzpomina na sve detstvi a na to, jak se dostala do Osvetimy, o tom jak hledala a nakonec nasla svoji rodinu. V knize me mrzelo, ze je zde spousta chybne napsanych veci, viz komentare nize. Jsem rada, ze se o tomto tematu stale mluvi, jelikoz je to cast historie, ktera dle meho nazoru nesmi zustat zapomenuta a je treba ji pripominat dalsim generacim. Az na ty chyby byla kniha dobre napsana a ctiva.


Tída
01.09.2023 2 z 5

První literárně zpracované vzpomínky o holocaustu, které jsem četla. Bohužel se nepřipojím k oslavným komentářům a to kvůli špatnému zpracování knihy, např. autorka se narodila roku 1931, její matka v roce 1929??? Taková bota hned na úvod??? Nebo - musí si sundat sukni a v následujícím odstavci jí někdo pod tu sukni sáhne, a v podobném duchu bych mohla pokračovat dál, o gramatických chybách raději nemluvím. Vím, že vzpomínky jsou ošidné, ale tomuhle příběhu jsem prostě neuvěřila (mám nastudovanou odbornou literaturu).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dívaj sa na hviezdy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených298x
ve Čtenářské výzvě48x
v Doporučených18x
v Knihotéce146x
v Chystám se číst153x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech6x