Dievča, žena, iné přehled

Dievča, žena, iné
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482786/bmid_dievca-zena-ine-5gV-482786.jpg 4 227 227

Od Newcastlu po Cornwall, sleduje román Dievča, žena, iné prvého dvanásť postáv a ich životy v krajine od zrodu dvadsiateho storočia po obdobie dospievania dvadsiateho prvého. Každá niečo hľadá: spoločnú minulosť, nečakanú budúcnosť, miesto, ktoré by mohla nazývať domovom, lásku, chýbajúcu matku, strateného otca či aspoň záblesk nádeje… „Výnimočné dielo. Ambiciózne, plynulé a pohlcujúce, netradičné rozprávanie, ktoré vám vzpruží myseľ… Spája v sebe poéziu, spoločenské dejiny, ženskú perspektívu a oveľa viac.“ Stylist „Bernardine Evaristo dokáže hocijaký príbeh zmeniť na rozprávanie prekypujúce životom.“ Ali Smith AUTORKA A DIELO ROKA 2020 V RÁMCI BRITSKEJ KNIŽNEJ CENY BESTESELLER SUNDAY TIMES „Najpútavejšia kniha, akú som tento rok čítala.“ Roxane Gay Víťazka Bookerovej ceny v roku 2019. Takto ste o Británii ešte nečítali. Takto sa o Británii ešte nepísalo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque
Originální název:

Girl, Woman, Other , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dievča, žena, iné. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (51)

Luccinda
12.09.2023 2 z 5

Už když jsem před rokem začala číst tuhle knížku poprvé, tušila jsem, že to asi nebude nic pro mě. Nedařilo se mi do příběhu začíst a vůbec mi nesedl styl psaní, takže jsem knihu po pár desítkách stran odložila a dlouho jsem neměla chuť se k ní vracet. Teď po roce jsem ale narazila na audioknihu, kterou namluvila Vanda Hybnerová, tak jsem si řekla, že mi tohle zpracování třeba sedne více. A sedlo, alespoň jsem knížku po tom roce konečně dočetla, přesto bohužel nemůžu říct, že bych si poslech nějak zvlášť užila.

Myšlenky a témata, která se v knize objevují, jsou skvělé. Z textu bylo cítit, jak moc jsou příběhy jednotlivých žen pro autorku důležité a mnohdy i osobní. Jenže na můj vkus tam těch příběhů bylo až příliš. Hodně jsem se ztrácela v postavách, jejichž osudy se v průběhu knihy prolínaly, a některé příběhy mě vyloženě neoslovily. Navíc mi opravdu, ale opravdu nesedl styl, jakým autorka píše. V audio verzi to bylo trošku stravitelnější a alespoň jsem zvládla knihu doposlouchat, jinak bych ji asi nedočetla. I tak ve mně ale převažuje pocit zklamání.

PetK
06.06.2023 4 z 5

Mozaika příběhů amerických (afroamerických a jiných) žen (a nebinárních osob) z různých období, které se všechny protnou. Docela fajn poučení o postavení žen, feminismu, lesbických vztazích, předsudcích. V jednu chvíli jsem se možná v těch vztazích ztratila, to ale přičítám spíš své nepozornosti než autorce. Hezky načetla Vanda Hybnerová.


pablito
11.05.2023 4 z 5

Byla to pro mě trochu výzva jestli to vůbec pochopím ... když nejsem žena a černoška a lesbička. Nakonec mě to ale i zaujalo :)

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021


Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2019 - Booker Prize


Kniha Dievča, žena, iné v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených292x
ve Čtenářské výzvě51x
v Doporučených29x
v Knihotéce127x
v Chystám se číst318x
v Chci si koupit60x
v dalších seznamech5x