Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa přehled

Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385085/mid_denik-o-jizde-a-putovani-pana-lva-z-FRS-385085.png 4 29 29

Cestovní zápisy pana Šaška z Bířkova, člena politic. výpravy, již vyslal Jiří z Poděbrad do západ. Evropy pod vedením p. Lva z Rožmitála v letech 1465-1467, se nezachovaly a jsou známy toliko z latin. překladu, pořízenéhoduchovním, později biskupem olomouckým Stanislavem Pavlovským. Účelem cesty bylo ukázati, že Češi jsou národem civilisovaným, kulturním, nábožensky snášenlivým a po míru toužícím - a upevniti tak Jiříkovu autoritu ve světě, kdePavel II. znovu obvinil Jiřího z kacířství. Zajímavý cestopis, populární dík Jiráskovu zpracování v knize pro mládež "Z Čech až na konec světa", byl v Mathesiově překladu vydán již r. 1940, nové vydání dnešní bylo zrevidováno prof.Rybou, jenž nedávno publikoval Hrdinou připravené vydání latinského překladu Pavlovského.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

los
27.01.2020 3 z 5

cesta začíná v Plzni, pokračuje přes Německo do Anglie, pak přes Francii, Španělsko a Portugalsko do Itálie a končí ve Vídni, škoda že vydání není doplněno mapou; pobavilo mne, kolik bizarních ostatků svatých výprava všude po Evropě viděla a taky fakt, že Šašek z Bířkova je asi jediný autor, který píše o veliké sličnosti a nebývalé kráse anglických žen; snad se pletu, ale Šaškovy zápisky na mne činí dojem, jako by vůbec nepochopil účel poslání Lva z Rožmitálu

Maanna
21.05.2019 4 z 5

Byl to zvláštní výlet do minulosti, který místy připomínal slohovou práci školního dítka (u města je hrad, pak řeka a přes ní most), ale kniha obsahuje i zajímavé postřehy o životě v cizích zemích a pověrách, které v nich panovaly. Navíc jsem mnoho zmiňovaných míst navštívila, tak mě bavilo i srovnávání se současnou realitou. Trochu matoucí pro mě bylo užívání různých délkových měr - autor přebíral ty, které platily v té které zemi, takže jsem se někdy ve vzdálenostech hůře orientovala. Ale jinak jsem si cestování se Lvem z Rožmitálu opravdu užila.


haWranka
04.12.2014 4 z 5

Je to naprosto k nevíře, ale tahle knížka mě bavila. A to si vezměte, že je napsaná v 15. století! Děj samozřejmě nikdo čekat nemůže, přece jen jde o cestopis a o popisy. Mě ale stejně zaujalo číst o tom, co pánové diplomaté kam přivezli za dary, co jim kde dali k jídlu a jaké ostatky svatých jim ukazovali :) Ne, vážně - pokud vás zajímá život tehdejší doby, tohle je asi nejčitelnější autentická možnost, jak se toho co nejvíc dozvědět a i se pobavit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Deník o jízdě a putování pana Lva z Rožmitálu a z Blatné z Čech až na konec světa v seznamech

v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit5x