Den, kdy došly prachy přehled

Den, kdy došly prachy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120269/den-kdy-dosly-prachy-120269.jpg 4 95 95

Jak velká krize ve 30. letech změnila životy lidí a na co se máme připravit my Věděli jste, že Velká krize podnítila vznik a rozvoj antikoncepce, reklamy nebo marketingu? Toto strhující čtivé vyprávění přináší stovky pozoruhodných lidských příběhů, ale i širších úvah. Dočtete se, jak krize nastupovala nenápadně a po tzv krachu na newyorské burze ještě zdaleka neudeřila. Dozvíte se, jaké měla důsledky pro lidské osudy. Jak se přelila do Evropy a jak zasáhla Československo. Co na ni tenkrát platilo a co ji naopak prohloubilo. Zjistíte, že jste o tehdejší krizi až dosud nevěděli nic, anebo velmi málo. Kniha inspirativní a vzrušující. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Den, kdy došly prachy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Mety15
14.11.2023 5 z 5

Od knihy jsem původně čekal zaměření se na ekonomické problémy, které krizi způsobily. Nakonec jsem ale dostal knihu, která vypráví o tom, jak to v době krize vypadalo - jak se žilo apod. Kniha je doplněná různými dobovými úryvky. Přestože jsem čekal něco jiného, čtení knihy mě nesmírně bavilo. Rozhodně zajímavé čtení!

Staráknížka
21.01.2023 4 z 5

Na knihu jsem narazila, když vnuk psal prezentaci na téma hospodářské krize. Je plná informací o životě v USA v době krize. Většinu informací jsem neznala. Kniha je velmi zajímavá a dosti poučná i pro nás v této době, kdy se krize rozhodla nastěhovat k nám. Vždycky se můžeme poučit z minulosti a neopakovat staré chyby. Bohatě stačí ty nové.


Malarkey
07.07.2022 5 z 5

Den, kdy došly prachy - název, který na první pohled jednoznačně zaujme. Nejen pro svoje téma, ale i pro svojí aktuálnost, kdy nám naše ekonomika vstupuje do řádné recese a je tudíž poměrně záhodno zavzpomínat, jaké to bylo ve světě, když opravdu došlo k době ekonomického temna.

Milan Vodička to udělal skvěle. O tématu si toho dost nastudoval a pak knihu rozdělil na dvě části. V první části vypráví o krizi v USA a v druhé pak zaměřuje pohled na ostatní země včetně tehdejšího Československa 30. let 20. století.

Na knize je především zajímavé to, že obsahuje obrovské množství informací, které ale popisuje z pohledu obyčejného člověka. Žádné odborné teorie, ani texty, ale čistá zkušenost člověka té doby. Zkušenosti lidí a zážitky, které jim v té době nikdo neodpáral. Také to ale není nic, kvůli čemu by na tu dobu vzpomínat chtěli nebo by vzpomínat museli. Mnohdy se tedy jedná o dost kruté životní zkušenosti, které hraničí nejen s logikou, ale i s absurditou.

Mně osobně mě kniha neskutečně obohatila. Až tak, že jsem přemýšlel, zdali jsem někdy četl knihu s tolika zajímavými informacemi. Nakonec jsem usoudil, že nejspíš ne, a že se jedná o jedinečné dílo.

Nejvíc úsměvné pak vnímám srovnání krize z pohledu Švéda a tehdejšího Čechoslováka. To je jako nebe a dudy :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Den, kdy došly prachy v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených140x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených7x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech2x