Děti krve a kostí přehled

Děti krve a kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404850/bmid_deti-krve-a-kosti-hhq-404850.jpg 4 178 178

Dědictví Orishy série

1. díl >

V šesti letech Zélie na vlastní oči viděla, jak královské stráže oběsily její matku na stromě. Nikdy na to nezapomněla. Orïšské království bylo kdysi plné magie: žili zde mažiové s tmavou kůží a nepoddajnými bílými vlasy, kteří od bohů získali magické schopnosti. Vzdouvači poroučeli vlnám, Snovači dovedli ovládat mysl a sny, Ženci bděli nad životem a smrtí. Časem však jejich populace klesala a v Orïše z nich nakonec zbyla pouhá menšina utlačovaná šlechtici. Z magie a bílých vlasů, které ji symbolizovaly, začali mít lidé strach. Nenávist k mažiům vyvrcholila Nájezdem, při němž je orïšský král všechny vyvraždil a magie ze světa zmizela. O jedenáct let později získá Zélie díky náhodnému setkání s princeznou Amari posvátný svitek. S jeho pomocí je možné obnovit spojení s bohy a vrátit Orïšanům magii na dalších sto let. Zélie se spolu s Amari a bratrem Tzainem vydává na dobrodružnou cestu divokou džunglí i vyprahlou pouští. Zemí se potulují gépardairy a leonairy, ve vodách číhají pomstychtiví duchové a krásné vesnice z písku či ze železa odhalují své temné stránky: otroctví a korupci. Aby se Zélii podařilo magii opět probudit, bude muset přelstít korunního prince Inana, Amarina bratra, který si umínil, že prastarou magii vymýtí ze světa jednou provždy…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Children of Blood and Bone , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti krve a kostí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

Kirikou
předevčírem 4 z 5

"Děti krve a kostí" je fantasy inspirovaná západní Afrikou, zasazená do fiktivní země Orïša. Přináší prvky YA fantasy - princezny, trýzněné vojáky, boj o obnovu magie proti jejímu potlačení - a zároveň dělá něco zcela nového s těmito známými prvky. V jádru je to akční, rychle plynoucí dobrodružství s cílem obnovit magii světa a dokončit rituál před blížícím se slunovratem, kdy by magie mohla být navždy ztracena.

Pod povrchem se však skrývají temnější témata. Děj je intenzivní a prodchnutý rasově motivovaným násilím. Adeyemi čerpá mnoho paralel s naším vlastním světem a nutí čtenáře pozastavit se a zamyslet nad systémovým rasismem a nespravedlností v trestním systému. Zélie si dobře pamatuje genocidu, kterou nařídil král Saran a tim ji připravil o matku. Nyní je Zélie divîner - maži bez magie, ačkoli její schopnosti dřímají, čekajíc na chybějící svitek, který by jim mohl vrátit moc.

Kniha je vyprávěna z několika perspektiv. Jednou z nich je Zélie, další princezna Amari, kterou Zélie neochotně zachrání před královými muži, a třetí je Amarin bratr Inan, který je vyslán, aby pronásledoval a zastavil svou sestru a Zélii.

Poutavý a vzrušující děj promyšlené zpracování témat rasy, barvy pleti a předsudků...

Cara.17
16.04.2024 4 z 5

Magie, rozvrácená země, teenageři snažící se zachránit svět… Všechny zmíněné prvky, které tahle série obsahuje, jsou typické pro žánr young adult. Nicméně pokud se do četby pustíte a dotáhnete ji do konce, zjistíte, že svým obsahem a poselstvím se tohle dílo oněm typickým "young adultovkám" vymyká.
Ale vezměme to popořádku.
Příběh se odehrává v zemi zvané Orisha, jež silně připomíná Afriku a hrdinové jsou tmavé barvy pleti (ti, kterým koluje v krvi magie, mají navíc bílé vlasy). Orisha se zmítá v nepokojích a v minulosti se doslova koupala v krvi. Hlavním důvodem byla magie. Během četby se dovídáme, že dříve byli všichni Orishané obdarováni magií, nicméně postupem času jejich populace klesla až z ní zbyla pouhá menšina, kterou utlačovala a neustále utlačuje královská vrstva. Naši hlavní hrdinové jsou přesvědčeni, že jen návrat magie může učinit přítrž jejich utrpení a zároveň vyrovnat síly mezi oběma znepřátelenými stranami...
Podle tohoto kratičkého a velice stručného popisu si možná říkáte, že je to opravdu typická YA kniha, jenže…
Autorčin styl psaní, surové a kruté popisy boje a mučení, nenávist sršící mezi nepřáteli – to prostě pro děti nebo mladé dospívající dle mého názoru není. Myslím si, že aby člověk mohl tyto knihy číst a „správně“ je pochopit, měl by být v jistých směrech – a především psychicky – vyspělejší a odolnější.
Příběh mi svým poselstvím silně připomínal Remarquovu klasiku Na západní frontě klid. Autorce se stejně jako Remarquovi totiž povedlo „krásně“ vykreslit ohavnost válek, nenávisti, krutosti, pomsty a neukojitelné touhy po moci, která se neštítí ničeho.
Pokud u nás vyjde závěrečný díl, hodlám se do něho pustit, jelikož mě zajímá, jak to celé skončí, ale znovu se ke knihám nejspíš nikdy nevrátím. Myslím si totiž, že u některých děl není na škodu si je přečíst, poněvadž si v jistých věcech „rozšíříte“ obzory, na druhou stranu vám však takováto četba nepřinese do života a myšlenek nic příjemného.
V případě této série bych tedy na vašem místě hodně přemýšlela, zda po ní sáhnout, protože ne každý, kdo dovršil šestnáct let, je na takovouto literaturu připraven. Pokud máte citlivější povahu, buďte s tímto dílem opatrní.


Princezna22
31.07.2023 5 z 5

Zajímavá kniha. Moc se mi líbila a rozhodně si přečtu další díl.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (12. týden)

18.03.2019


Knižní novinky (11. týden)

10.03.2019


Citáty z knihy (3)

Bohové neberou ohled na to, že toužím po klidu. Bohové mají jiné plány.


Když protivník nemá čest, musíš bojovat jinak, chytřeji. A patří k tomu i třískat ty pancharty po hlavě holí?


Neberte přísahy na lehkou váhu. Mrtví je tak určitě neberou.


Ocenění knihy (1)

2018 - Goodreads Choice Awards (Nejlepší debut)


Kniha Děti krve a kostí v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených237x
ve Čtenářské výzvě80x
v Doporučených13x
v Knihotéce192x
v Chystám se číst177x
v Chci si koupit39x
v dalších seznamech5x