Debutant přehled

Debutant https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458803/bmid_debutant-eQl-458803.png 3 7 7

Sergej Lebeděv ve svém thrilleru Debutant, jehož námět je v současném Rusku velmi citlivým tématem, reflektuje dědictví, které po sobě zanechal sovětský režim, a zkoumá, jak se tíživá minulost dotýká současnosti. Skvěle gradovaný příběh k sobě přivádí Kalitina, bývalého vedoucího chemika utajeného vojenského výzkumného ústavu, v němž se vyvíjely bojové jedy, a podplukovníka Šeršňova, agenta FSB vyslaného, aby Kalitina zabil. Kalitin, vždy slepě oddaný své práci a považující se za stvořitele, jenž vyvinul dokonalý, neodhalitelný jed, nazvaný Debutant, se po rozpadu SSSR nechtěl smířit s úpadkem svého ústavu a se vzorkem svého vynálezu emigroval na Západ. Očekával, že tam ocení jeho schopnosti, ale byl pouze zpravodajsky vytěžen a se změněnou identitou poslán do ústraní. Plynou desetiletí, Kalitin stárne na lesní samotě a ve vzpomínkách se vracívá do svého světa – do Ruska, do dob socialismu, do uzavřeného města a přísně tajného ústavu, kde syntetizoval své jedy. Teprve když dojde k vraždě jiného uprchlého agenta neznámou látkou, která by mohla pocházet z jeho bývalé laboratoře, rozpomene se západní rozvědka znovu na jeho jméno a povolá jej do komise vyšetřující podivnou smrt. Tím však bezděky prozradí jeho ukrývanou identitu a ruská tajná služba za ním vyšle dva své agenty. A od tohoto okamžiku se k sobě oběť a vrahové neúprosně blíží…... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Дебютант (Děbjutant) , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Debutant. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Leona333
17.03.2021 2 z 5

Tak tady za sebe hodnotím četbu této knihy, jako můj přešlap - omyl. Nějak jsem nepochopila, co tímto dílem chtěl ,,básník," autor říct a čtenářům zdělit...?

MichalQ
14.12.2020 odpad!

Doslova tragicky nesrozumitelná resp. nevěrohodná pointa, která totálně degraduje celý román.


haannyys
28.09.2020 4 z 5

Úplně jiné čtení, než jsem zvyklá, hodně prapodivných slov, ale rozhodně se dá začíst. Je třeba rozklíčovat, kdo je kdo, ale dá se to.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (35. týden)

23.08.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Debutant v seznamech

v Přečtených7x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit5x

Autorovy další knížky

Sergej Lebeděv
ruská, 1981
2016  80%Děti srpna
2012  84%Hranice zapomnění
2020  63%Debutant