Čo dokáže vaša mačka? přehled

Čo dokáže vaša mačka?
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399617/bmid_co-dokaze-vasa-macka-tiF-399617.jpg 4 11 11

Naozaj mačky cítia blížiace sa zemetrasenie? Rozoznajú nástup rakoviny ešte predtým, ako ju diagnostikujú lekári? Mačacie zmysly v mnohých ohľadoch tie ľudské prevyšujú. Mačky počujú zvuky z väčšej vzdialenosti a vo vyšších frekvenciách, majú citlivejšie nosy, lepšie periférne videnie a fúzmi zachytia aj tie najmenšie zmeny tlaku vzduchu. Neprekvapuje preto, že mačka sa ponáhľa k dverám ešte predtým, než si všimnete, že niekto prichádza. Kniha Čo dokáže vaša mačka? skúma fascinujúci svet poznávacích schopností mačiek. Opisuje päť základných zmyslov, predstavuje pohľad na svet tak, ako ho vníma mačka, a venuje sa aj otázke, či mačka má šiesty zmysel. Obsahuje praktické testy a aktivity, ktorými nielen zmeriate inteligenciu mačky, ale dokonca ju budete môcť zvýšiť. Vďaka tejto knihe lepšie porozumiete svojmu mačaciemu miláčikovi a vaša komunikácia bude hodnotnejšia.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Príroda
Originální název:

Is Your Cat Psychic?


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čo dokáže vaša mačka?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Vidlička
20.05.2024 3 z 5

Zase jsem zmátla sama sebe a myslela jsem si, kdoví o čem, že titul nebude, ale je to jen další kniha o tom, jak kočky vidí, slyší, padají atd...
Autorka navíc má sem tam hrozný blik-momenty, kdy něco dávno známého objevila asi sama pro sebe nově a servíruje to tak i čtenáři.
Takže knížka sama o sobě takový průměr s hezkýma fotkama, i když jsem samozřejmě našla taky pár zajímavých, mě neznámých informací:

- bezpečnostní odrazky jsou založeny na principu tapeta lucida
- srst polárních medvědů ultrafialové světlo neodráží, zatímco sníh ano
- kočky vidí "rychleji" než člověk, tudíž program v televizi vidí pouze jako sled zářících obrazů a nikoliv jako plynulý film (to nicméně nebrání mojí číče "lovit" srnky u dokumentů z přírody)
- ptáci, kteří mají ještě mnohem větší schopnost vnímat vizuální informace, mohou být v místnosti s puštěnou televizí velmi stresovaní
- koťata se rodí hluchá, zvukovody se začnou otevírat v pěti dnech života
- personál nizozemského velvyslanectví v Moskvě si povšiml, že dvě siamské kočky žijící na velvyslanectví často mňoukají a škrábou zeď budovy. Nejprve si mysleli, že to dělají kvůli myším, ale následný průzkum objevil mikrofony ukryté ruskými špiony. Kočky dokázaly zaslechnout vysoký pískot vydávaný mikrofony, když byly zapnuté, který však lidé nemohou slyšet.
- vědci si myslí, že kočky mají více detektorů hořké chuti, než by potřebovaly výhradně k ochutnávání potravy. Je to součást obranného mechanismu proti bakteriálním infekcím.
- kočky mají 24 pohyblivých vousků, po dvanácti na každé straně obličeje, sestavené do tří řad (můj mňouk má teda spíš čtyři řady, ale po pravdě to má všelijak nesymetricky...). Každý vous je dlouhý a silný, hluboko zakořeněný a je spojený se svalem, takže se může pohybovat dozadu a dopředu.
- umístění vousů podél tváře je u každé kočky specifické a představuje něco, co by se dalo nazvat kočičím otiskem prstu

vterinka
25.03.2020 5 z 5

Krásná kniha se spoustou fotografií, která vám poskytne spoustu informací o kočkách. Najdete zde podrobnější rozebrání kočičího oka, ucha a mozku. Místy už to na mě bylo celkem odborné, leč zajímavé.
Na konci knihy nalezneme tipy na testy, které můžeme s naším mazlíčkem vyzkoušet.


Alena_S
10.09.2019 5 z 5

Tahle kniha mi sedla. I při velkém počtu obrázků je v ní hodně různých informací, výzkumů a rad.
Např. jde naučit mícu, že natažený prst jim má něco ukázat a ne nabádat k zahryznutí, za to děkuji :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (2. týden)

03.01.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čo dokáže vaša mačka? v seznamech

v Přečtených19x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

kočky

Autorovy knížky

2019  82%Inteligentní kočka