Cizincem v Olondrii přehled

Cizincem v Olondrii
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516822/bmid_cizincem-v-olondrii-646b2b82f061c.jpg 4 25 25

Fantastický cestopis po fiktivních zemích. Syn obchodníka s pepřem Dževik vyrostl na příbězích ze vzdálené severské země Olondrie. Po smrti svého otce se právě sem, do vysněné země knih vydává za obchodem. Z idylického poznávání místních zvyklostí ho však neurvale vytrhne duch mladé ženy a začne ho pronásledovat. Podaří se Dževikovi před nešťastnou mrtvou dívkou uniknout? Vyprávění Dževika z Tjomu o putování z Čajových ostrovů do tajuplné Olondrie se sice oficiálně nemůže řadit jinam než do žánru fantasy, v mnoha ohledech je to však kniha nadžánrová, ve které se potkává báseň v próze s le-guinovskou etnografickou studií smyšlených národů nebo cestopisem prosyceným vůněmi a barvami Afriky. Především je však tento román vyznáním lásky literatuře, knihám a příběhům a možnostem slova jako takovým.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

A Stranger in Olondria , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cizincem v Olondrii. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Dragell
18.10.2023 4 z 5

Když mladší syn přebírá rodinné řemeslo po svém otci a vyráží do světa jako obchodník s pepřem, čekají ho doposud nepoznané krajiny. Připravte se na poetické vyprávění plné popisů a vykreslování nádherných scén, vůní, pachů, zvuků, které vás ponoří do tohoto úžasného světa.

Není to žádné dobrodružství s mečem v ruce, jen takové pustování s mysteriózní zápletkou a náboženským nedorozuměním - což se může lehce stát, když jste v zemi s jinými zvyklostmi a pravidly.

Rozhodně je to pomalá kniha, na kterou si musíte udělat čas a ponořit se do toho vykreslování prostředí. Pokud jí dáte prostor, odmění vás bohatým jazykem a nádhernými představami, ve kterých se můžete utápět.

MisaSutcliff
17.10.2023 3 z 5

Když na mě prvně tahle kniha vyskočila na facebookových stránkách nakladatelství Gnóm, radovala jsem se. Moje radost ale poněkud pohasla, když jsem zjistila, že se jedná o "pouhý" překlad pana Němečka. Jenže co si budeme, úsudku pana Německa věřím, tak jsem neváhala a na Světě knihy v Praze jsem si Cizince koupila.

Nemůžu říct, že by ta kniha byla špatná, ale zároveň z ní ani nejsem kdovíjak unešená. Ke čtení jsem přistupovala s tím, že se jedná o něco unikátního, co se ke mě jen tak nedostane a ze začátku mi to tak i přišlo. Autorka Dževikovu rodnou zemi popisovala tak poeticky a poutavě, až jsem měla chuť se sbalit a jet tuhle exotickou krajinu hledat. Jenže pak se Dževik vydal do Olondrie a kouzlo vyprchalo.

Z toho jak knihu představil pan Němeček jsem nečekala žádnou super akční fantasy, ale ani to, co jsem od ní dostala. Ano, kniha je velmi introvertní vyprávění mladého muže, který začně poměrně nedobrovolně komunikovat s duchem mrtvé dívky, to sedí. Jenže zároveň s tím je to vyprávění velmi nespolehlivé, nebo aspoň pro mě. Až příliš často jsem se v knize vracela, protože jsem Dževikovo pochodům zbla nerozuměla a myslela jsem, že jsem jen něco přehlédla. Nepřehlédla.

Příběh obsahuje určité odbočky, které sice ve finále dávají určitý smysl, jako čtenáře mě ovšem dvakrát nepotěšily. Působily na mě vlastně stejně jako jazyk knihy, roztěkaně a nerozhodně, jako by si sama autorka nebyla úplně jistá, jak knihu chce koncipovat. Jasně, nedělám si iluze, že je to hlavně mé minutí se s knihou.

Zůstává mi tak ze čtení spíše pachuť nenaplněných očekávání. Srovnání s LeGuinnovou mi přijde ve finále spíše na škodu, ačkoliv aspoň na začátku knihy vidím proč bylo použité. Možná jsme se s Cizincem minuli časem a možná ani ten by výrazně nepomohl. A tak zůstávám jen rozpačitá, protože několik měsíců po dočtení nedokážu jednoznačně říct, zda se mi ta kniha líbila nebo ne.


Hakkon
28.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Najkrajšie to zhrnula naozaj Atuin - táto kniha je umeleckým dielom, určite však nie je pre každého.

Príbeh samotný sa točí okolo Dževika, mladého vášnivého spisovateľa, ktorého očarila podivuhodná a vzdialená ríša Olondria. Dževikovi sa však splní sen, keď je po náhlej otcovej smrti povolaný do Olondrie, aby prevzal rodinný podnik po tom, čo ho zdedil. Netuší, že táto cesta mu privodí psychickú traumu a zapletie ho do mocenských bojov tohto výnimočného sveta.

V celom románe sa objavujú strhujúce zvraty pripomínajúce Hru o tróny, ktoré držia čitateľov v napätí. Autorka veľmi šikovne tká tapisériu fantastického budovania sveta, pričom čerpá inšpiráciu z bohatých kultúr Južnej Ázie, Stredného východu a Afriky. Toto mi poskytlo fakt osviežujúci odklon od typickej eurocentrickej fantázie avtiahlo ma to do rôznorodého a očarujúceho rozprávania. Pokračovanie si rozhodne rád prečítam. 9/10

všechny komentáře

Související novinky (1)

Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)

30.04.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cizincem v Olondrii v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených1x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit14x

Štítky knihy

ostrovy tajemství fantasy

Autorovy knížky

Sofia Samatar
americká, 1971
2023  73%Cizincem v Olondrii