Chytrá výchova přehled

Chytrá výchova
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230743/mid_chytra-vychova-9jZ-230743.png 1 1 1

Objeovování talentu dětí, vštěpování pozitivních názorů, problémy s chováním ve škole, nejčastější problémy s domácími úkoly a jejich řešení.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chytrá výchova. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Petrush
05.12.2019 1 z 5

Princip tzv. chytré výchovy spočívá v tom, že stanovíte pravidla (nejlépe písemně) a zaznamenáváte jejich nedodržení. Nejdříve se nic neděje, ale po několika nedodrženích dítěti odebere jednu oblíbenou činnost, pak při následujícím nedodržení některého z pravidel zakážete další oblíbenou činnost atd. U starších dětí tyto zákazy platí do konce týdne, u mladších do konce dne.
Já bych to tedy nenazývala "chytrá výchova", ale spíše "motivace trestem". Autor si chválí, jak tato metoda skvěle funguje a že jde najednou vše bez křiku a nervů.
Zajímavé je, že ohledně odměn autor píše, že by měly být spontánní a nikoli plánované (typu „jestli tohle uděláš, tak za to dostaneš čokoládu“). Ale jak už jsem psala, plánované tresty mu přijdou naprosto v pořádku (typu „jestli tohle ne/uděláš, nebudeš moct jít v pátek do kina“).
Neříkám, že autorův přístup nemůže fungovat. Ale z principu mi nepřijde správný a preferuji jiné přístupy k výchově.
V knize mi přišla zajímavá část o nadání dětí (a vlastně i rodičů) a občas rozumné tipy ohledně toho, jak s dětmi lépe zvládat domácí úkoly.
Kniha je z roku 2004 a není tedy zcela aktuální. Zřejmě i trendy ve výchově se mění a vyvíjejí. Třeba ve srovnání s knihou Uvolněné rodičovství (2017) byly některé rady zcela protichůdné.
Celkově knihu nedoporučuji.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chytrá výchova v seznamech

v Přečtených2x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce1x

Autorovy knížky

2004  20%Chytrá výchova