Červená královna přehled

Červená královna https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72125/cervena-kralovna-72125.jpg 5 157 157

Kniha předkládá teorii vývoje lidské přirozenosti a sexuality. Anatomie, fyziologie, chování a sociální prostředí všech organismů včetně člověka jsou od základu ovlivněny reprodukčním imperativem. Květiny kvetou a voní, ptáci zpívají, ženy si kupují parfémy a muži drahá auta (a myslí si při tom různé věci) - to vše a mnohem víc se týká toho, jak předat své geny. Řada poznatků o sexuální selekci a jejích důsledcích pro život různých živočichů, především člověka, nám umožní dopátrat se odpovědí na každodenní záhady, které se jeví jako samozřejmé: Proč vůbec existuje sex? Proč má člověk jen dvě pohlaví, a ne tři nebo víc? Jak s tím souvisí existence parazitů nebo predátorů? Je láska racionální? Kde se vzala homosexualita? Proč se boháči žení s krasavicemi? Kniha je psána čtivě, přístupně a humorně, je určena zájemcům o biologii, psychologii (obzvlášť evoluční), vývoj člověka a všem, kdo se zajímají o to, proč jsme takoví, jací jsme.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Věda
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Red Queen. Sex and the Evolution of Human Nature , 1993


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červená královna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

PATRIC
30.12.2023 5 z 5

Knihou listuju už po několikáté a budu se ještě vracet a ověřovat. Určitě stojí za to, konečně se o sobě dovídám relevantní věci - doporučil bych ještě Sobecký gen a Teorii memů paní Blackmoreové, tu si budu muset trochu oživit. Když přidám ještě CHování pana Sapolskyho, mám na next year docela dobrý plán...
Přeju dobrý rok!

Adam84
03.03.2023 4 z 5

Dle mého, chtěl autor spíše než podat přesvědčivé důkazy, donutit čtenáře k přemýšlení a to hlavně o evolučních principech pohlavního výběru. A přes to, že vydání originálu je již staršího data, se mu to i dnes, musím říct daří.
Kniha je tedy pro mě, jako pro laika, především přínosný myšlenkový exkurz do světa evolučních teorií a navíc se (i přes těžké téma) dobře čte.


ZuzanaK.
24.02.2022 4 z 5

Nebudu zastírat, občas jsem musela některé odstavce číst i dvakrát a i přesto mi přišlo, že si věta sama sobě odporuje, ale celkově je to kniha přínosná. Jednotlivosti seskupené do zajímavých souvislostí, které přináší nový pohled na problematiku i zajímavé možnosti, kam se může svět i my ubírat.
Doporučuji však nečíst unavený, rozhodně na začátek knihy je lepší být více vnímavý, vyhnete se tím opakovanému čtení některých částí knihy (ale možná to je jen můj problém), každopádně to může být kniha na dovolenou či do vlaku a bude to nejen příjemně, ale i rozumně strávený čas. S chutí do čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Červená královna v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených204x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených25x
v Knihotéce110x
v Chystám se číst204x
v Chci si koupit57x
v dalších seznamech4x