Čekání na Roberta Capu přehled

Čekání na Roberta Capu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213775/mid_cekani-na-roberta-capu-213775.jpg 4 36 36

Paříž roku 1935. V ulicích a kavárnách Latinské čtvrti na levém břehu Seiny se setkávají spisovatelé, malíři, básníci a fotografové. Jsou mezi nimi i dva mladí emigranti židovského původu. Ona je Němka s polskými kořeny, hrdá, smělá a cílevědomá. On je Maďar, ...

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Esperando a Robert Capa , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čekání na Roberta Capu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Evaho73
28.04.2023 5 z 5

(SPOILER) ...K niečomu sa schyľovalo. K niečomu vážnemu, dôležitému... a oni chceli byť pri tom, aby to mohli zachytiť svojimi fotoaparátmi. Leica, Kodak, Linhof, Ermanox, Rolleiflex... svetelné hľadáčiky, teleobjektív, poloautomatický posun filmu, filtre, statívy... Naložilii to na ramená. Boli to fotografi, ľudia, ktorí iba pozorujú. Svedkovia. Ani o tom netušili, žili medzi dvoma svetovými vojnami...
Nič lepšie nevie zachytiť podstatu tejto knihy, ako vyššie uvedený úryvok z nej.
Zaujímavé čítanie o dvoch mladých fotografoch Gerde Taro a Endre Friedmannovi, ktorí boli milenci a partneri v práci používajúci značku Robert Capa.

Raszkulce
04.10.2020 5 z 5

Bylo to krásné, nicméně trošku smyšlené. :) Ale rozhodně stojí za to si knížku přečíst a ponořit se do doby, kdy fotky měly váhu a zdůrazňovaly něco jiného než selfie a kačeří obličeje. :-) A taky je to příběh o nezávislé ženě, která stavěla svoji práci do popředí ..velká škoda, že je stále spíše v zapomnění!


Bája89
04.05.2020 5 z 5

Čekání na Roberta Capu je neuvěřitelně krásný a smutný příběhu. Osudová láska dvou lidí, kteří utíkají před osudem vyvrhelů. Čekání není jen Capův příběh, ale hlavně Gerdin. Mnohem víc Gerdin, to ona stvořila Roberta Capu. Čekání je vyprávění o velké lásce o boji za svobodu a naději pro Evropu.
Průvodcem příběhu je Gerda Taro, která se stala také impulsem a inspirací pro sepsání této knihy. Vše spustila jedna fotografie, která byla nalezena v ošuntělém kufru v Mexiku. Tuto fotografii mohla veřejnost poprvé vidět otištěnou v New York Times. A co je na té fotografii, tak zajímavého, že spustila tvůrčí proces u Susany Fortesové? Na snímku je mladá Gerda Taro ležící v pyžamu Roberta Capy. A spí. Jenom spí.
Zprostředkované svědectví, beletrizovaný životopis, který je naprosto strhující.
Kniha ve čtenáři vyvolává spoustu silných emocí. Zmatek, nadšení, touhu po dobrodružství, zmar i smutek. Při čtení cítíte horko španělského slunce na tváři.
Kromě slunce na tváři cítíte i hmatatelný strach, který vám sedí na ramenou a ožívá na stránkách z recyklovaného papíru. Strach, který je tak skutečný až vyčkáváte na okamžik, kdy vedle vás něco vybouchne a vy uslyšíte jen pískot v uších. Kniha často přeskakuje v čase. Přesto se v ději neztrácíte. Spíš naopak. Tyto skoky dotváří postavy a vy je lépe chápete. Jejich pohnutky i naděje. Navíc to příjemně osvěžuje tempo celé knihy. Čekání na Roberta Capu je rozloučením s Gerdou Taro. Tichým pláčem, který překřičí čas i válečnou střelbu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čekání na Roberta Capu v seznamech

v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

španělská literatura

Autorovy knížky

Susane Fortes
španělská, 1959
2011  86%Čekání na Roberta Capu