Bombardéry a extrémisté přehled

Bombardéry a extrémisté
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248010/mid_bombardery-a-extremiste-248010.jpg 5 1 1

Publikace: Bombardéry... a extremisté - Roček František. Krutá a absurdní je historie náletů na Ústí nad Labem i bez pózování autonomních nacionalistů. Krutá tím, že jenom desítky minut stačily k tomu, aby ovlivnily život lidí ve městě nejen v dubnu 1945, ale na několik desetiletí. Bombardováním byla zahájena dlouhodobá „válka“ o byty v Ústí. Absurdní je historie náletů, protože pouhé zničení železničního uzlu, aby se zamezilo přesunu německých vojsk, se změnilo v likvidaci středu města, ač to nikdo nezamýšlel. Absurdní a krutý byl i postoj nacistů k obětem bombardování. Nechali umírat zasypané lidi ve sklepích a krytech, protože přednost mělo uvolnění cest a oprava kolejí pro průjezd vojska.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bombardéry a extrémisté. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

henstridge
26.08.2021

Politický pamflet, který si v ničem nezadá s předlistopadovými pracemi (byť v opačném gardu). Bombardování Ústí nad Labem bylo primárně zaměřeno na velké seřaďovací nádraží, ale jak bylo spojencům dobře známo již z minulosti, Němcům se napáchané škody (bomby z B17 nebyly těžké) podařilo vždy velmi rychle opravit. V kontextu s možnými riziky, v těsné blízkosti západního nádraží (přes ulici) se nachází neblaze proslulá chemička (prakticky pár kroků od centra města), skladující nebezpečné látky, bylo celé toto dobrodružství velmi nezodpovědným hazardem, na který mohlo doplatit velké množství civilistů, kteří by v případě zásahu chemičky našli podstatně krutější smrt než byla ta v rozvalinách domů. Nakonec byla "pouze" navždy zničena část centra měšta (centrum Ústí samo o sobě není velké) .

milan.krimsky
31.08.2017 5 z 5

Vyprávěno o druhé světové válce a odsunu němců a zda má ústecký krajský úřad povolit pochod neonacistů podobně jako v nedalekých Drážďanech jako pietní akt.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bombardéry a extrémisté v seznamech

v Přečtených1x
v Knihotéce2x