Bombardér T-2990 se odmlčel přehled

Bombardér T-2990 se odmlčel
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269847/bmid_bombarder-t-2990-se-odmlcel-plk-269847.jpg 5 61 61

Tato kniha je autobiografie československého letce 311. bombardovací perutě Vilém Bufky. V roce 1942 utekl s kamarády do Polska, odtud do Francie a nakonec se stal pilotem v anglické R.A.F. Po sestřelení prošel několika koncentračními tábory, aby se mu nakonec v Torgau během bombardování podařilo uprchnout a na konci války se opět dostává ke své peruti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bombardér T-2990 se odmlčel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Ondra148
19.04.2024 5 z 5

Mám ji už od dětství, vlastně ani nevím proč jsem jí nikdy nečetl. Je to neuvěřitelný příběh a je to i vcelku dobře napsané. Jen ta intermezza s otcem u řeky jsou zbytečně ukecaná.

Rose-Mary
28.02.2023 5 z 5

Dostala se mi do ruky kniha o letci R.A.F, Viléma Bufky. Na obálce jsem viděla letadlo, tudíž myslela jsem si, že to bude něco o pilotech a létání. Jelikož téma letiště, letci a letušky mne odjakživa zajímalo, knihu jsem si přinesla domů. Brzy jsem zjistila, o čem bude. Nemám ráda knihy o válce. Vpravdě je vůbec nečtu. Za svůj život jsem udělala výjimku snad třikrát, čtyřikrát, a knihu z doby války jsem přečetla.
Nejdříve jsem si dávala na zkoušku pár stránek, zda budu číst, nebo ji odložím.
Začetla jsem se a vůbec mi nepřišlo na mysl ji odložit. Kniha je psaná takovým zvláštním stylem Je to vyprávění syna otci, jak přežil hrůzy války. Bombardování, sestřelení jeho letounu, ve kterém on jediný z kamarádů a kolegů přežil, těžké zranění a dlouhé léčení v zajateckém táboře, ztráty mnoha blízkých kamarádů, nacistické zajetí, odsouzení k smrti oběšením, a nakonec dožití se konce války, jakoby zázrakem.
Knihu hodnotím jako velmi působivou, i když někdy moc smutnou. Autor je sám hlavním hrdinou, který toto všechno prožil a o sobě napsal. Zaslouží si pět hvězdiček.


jan.para
14.09.2022 4 z 5

Skvělé retrospektivní vzpomínky od Viléma Bufky na působení ve Velké Británii a nacistické zajetí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bombardér T-2990 se odmlčel v seznamech

v Přečtených96x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených7x
v Knihotéce100x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x