Bílá pevnina přehled

Bílá pevnina https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38019/bmid_bila-pevnina-Qgs-38019.jpg 4 9 9

Na globech a starých mapách světa se už od antických dob objevovala tajemná jižní pevnina „terra australis“. Stala se fantomem, jehož čarovné moci podlehli všichni geografové a mnozí mořeplavci XVI. a XVII. století. V každém novém pobřeží objeveném na jih od rovníku, v každém ostrůvku, který tam zahlédli, spatřovali výběžek bájné pevniny. Ale ta jim mizela dál a dál na jih, za hradbu „větrných čtyřicátých šířek“, až se zdálo, že k ní nikdy lidská noha nepronikne. A přece se našli odvážlivci, kteří překonali větrné smrště a sněhové bouře, ledovcové obry i mučivou samotu polární noci. Počínaje Cookem a Bellingshausenem, přes Weddella, Rossa, Scotta a Amundsena až po vítěznou ofensivu moderních výprav, je to jediná vzrušující píseň o statečnosti a odvaze, o přátelství na život a na smrt, o hrdinské obětavosti. A tuto píseň chce čtenářům tlumočit „Bílá pevnina“. Od prvních stránek budou spolu s objeviteli bez dechu sledovat, jak se ze tmy a mlhy vynořují část po části obrysy Antarktidy — s jejími sopkami a nunataky, s jejími tuleni a tučňáky, s její křišťálovou oslepující krásou a stálým, plíživým nebezpečím. A jako se dobyvatelé jižního pólu vždy znovu vraceli k šesté pevnině, právě tak i čtenáři se jistě budou rádi vracet k této knížce; pro vzrušení, které dává jen skutečná velikost života, pro příklad a povzbuzení.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá pevnina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

heavy66
01.09.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o historii a současnosti ledového světadílu. Pravda, o současnosti nemůže být řeč, když se autorova návštěva uskutečnila v roce 1958. V té době tam ještě panovaly silné mrazy a ledové větry, jak Stanislav Bártl píše. Ne jako letos v březnu, kdy v Antarktidě naměřili o 40°C (!) vyšší teplotu než je obvyklé pro začátek podzimu!

Nermal
01.07.2022 2 z 5

Kniha se rozdávala jako výhra v časopisecké soutěži, takže předpokládám, že moc na odbyt nešla. Na to, že byla určena pro mládež, byla příliš suše faktografická, spíš pro dospělého čtenáře.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bílá pevnina v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x