Bes přehled

Bes https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108675/bmid_bes-dSx-108675.jpg 4 28 28

Ôsmy román veľkého mága slova, čierna komédia plná irónie a cynizmu, prichádza po veľkých zmenách vo svete i v živote spisovateľa, ktorý si našiel novú lásku a presťahoval sa do Ameriky. Takéto otrasy nezostávajú bez stopy ani v tvorbe. Medzi osudmi spisovateľa a hrdinu jeho najnovšieho románu zrejme ide o podobnosť viac ako náhodnú. Rushdieho starnúci profesor Malik Solanka, historik ideí a amatérsky výrobca bábik, zanechá univerzitnú kariéru, v dôsledku čoho získa slávu i peniaze, a nakoniec sa v lete roku 2000 odoberie do New Yorku, kde prežije erotické očarenie. Prvé vydanie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Fury , 2001


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bes. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Taťka Hraboš
23.06.2023 5 z 5

Výborná kniha, jako ostatně dosud každá, která se mi od autora dostala do ruky. Rushdie je bezesporu jeden z nejlepších spisovatelů současnosti, ale i v historii. Jeho fantazie je takřka bezbřehá, jeho knihy mají mnoho vrstev, skrytých významů, jsou nesmírně výrazově bohaté, jeho postavy jsou skvěle psychologicky propracované, do toho všeho dokáže nenásilně přimísit i jemný, inteligentní humor. Kupodivu mi od něj více sedí knihy, ve kterých je jen pomálu magických prvků, které mají civilnější a komornější charakter, jako je právě tenhle příběh profesora a umělce - padesátníka na životním rozcestí. Když už jsem zmínil ty vrstvy, je to také příběh o Americe a její kráse a ošklivosti, síle filmu a internetu, zneužívání v dětství a jeho důsledcích v dospělosti či originální lovestory.

Finn69
07.08.2022

Jak mám Rushdieho rád, tenhle mi tak úplně nesednul. Nemohl jsem se dost dlouho začíst, profesor Solanka mě až tak nezajímal, příběh se motal kolem ničeho, prostě četba na výdrž. V druhé půlce už to naštěstí trošku nabralo tempo, pár věcí se vyjasnilo a najednou to za tu výdrž stálo.
Nicméně nadšení se tentokrát nekoná, nejsou to žádné Děti půlnoci, to už to má blíž třeba k Sexu ve městě :)


Flipper
17.10.2016 5 z 5

Filosoficko-existencialna onania na tisíc a jeden mien a postrehov vnútornej postavy pána profesora, ale aj príbeh o hľadaní, melanchňolií, starých traumách, čo tvorí neidentifikovateľný bes. Paradoxná alegorická očista v New Yorku s jej analyzovanou každodennosťou a citáciou literárnej histórie či povrchnosťou konzumu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bes v seznamech

v Přečtených44x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech3x