Berlín - Alexandrovo námestie přehled

Berlín - Alexandrovo námestie
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333688/bmid_berlin-alexandrovo-namestie-F5C-333688.jpg 4 54 54

Společenskokritický román, ktorého dej sa odohráva v berlínskom podsvetia, ktoré sa prelína s veľkým svetom tohto veľkomesta, v ktorom sa abnormálne stalo normou a normálne nemožnosťou, teda abnormalitou. Poctivý „zločinec“, ktorého spoločnosť odsúdila a ktorý má dobrú vôľu na svojej ceste za nápravou stretáva neodsouzené úspešné zločinca, a tak sa postupne znova dostáva na spoločenské dno, z ktorého chcel uniknúť.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Berlin Alexanderplatz , 1929


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Berlín - Alexandrovo námestie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Atuin
07.05.2021 5 z 5

Když jsem knihu četla poprvé vypla jsem na stránce 266 a řekla jsem, že jakkoliv zbožňuju Valdštejna tak tady se mi sice " líbí" ten nápad a nápaditost, ten obraz kdy střechy sjíždějí z domů a je strach se vmáčknout mezi lidi, ten psychický nátlak France (který tak zběsile vyprávěl, vzpomínal a všechno hodnotil) i jeho východisko jako propuštěného člověka na svobodu, ale že mě z toho prostě bolí hlava. Když jsem se chtěla ke knize vrátit nebylo ani možnosti navázat, kniha mě do sebe prostě nepustila, takže sem ten brajgl na úrovni každodenního života začala znovu a opatrně si to dávkovala. Jako ten překlad je výborný, ale musím říct že musel být psychicky dost náročný, aby udržel tempo se vším tim kontrastem který kniha nabízí, se vší tou silou s jako se do vás zahryzne a s tím vším co vlastně zahrnuje, já vůbec nezpochybňuji že by tato kniha vyžadovala další čtení, pro lepší " přehled". Je to kumšt v tom vyjádření, v těch až kontrmelcích, v těch schizofreních obratech a zákoutí a při tom vás to udeří střízlivostí a jasností.
Není to jednoduchá kniha, je to svým způsobem vynikající čtení, nehodnotim. Dala bych buď 5* nebo 4,5* ale měla jsem momenty kdy mě autor naštval že to napsal tak maniakálně i když ducha toho co chtěl postihnout postihl a člověk by musel být slepcem aby to neviděl... Alespoň tak můj dojem.

Kvothe
16.03.2021 5 z 5

Expresionistická literární nádhera!


ivokick
06.01.2021 5 z 5

Na knize mě nadchl autorův jazyk, který je doveden k dokonalosti. Text se mi četl velmi dobře a autorův styl mi pomáhal především v momentech, které se mi kvůli ději nečetly úplně snadno. V knize nenajdete žádné detaily nástupu nacismu, boje mezi komunisty a nacisty, nic podobného. Autor na příběhu jednoho muže velmi detailně popisuje život v tehdejším Německu. Do příběhu jsou neustále zaplétány tehdejší novinové zprávy, popis běžného dne na berlínských jatkách, reklamy a události v Německu i ve světě. Velmi dobře se tak lze vžít do nálad jednotlivých postav a pochopit, co se tehdy v Německu dělo. Za mě jedna z nejlepších knih, jakou jsem četl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Berlín - Alexandrovo námestie v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených68x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech6x