Barevný závoj přehled

Barevný závoj
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535913/bmid_barevny-zavoj-661426879d050.jpg 4 157 157

Příběh, který vtáhne a pohltí. Sebestředná Kitty z anglické lepší společnosti se bez lásky provdá za lékaře a odcestuje s ním do britské koloniální Číny. Kittina absence citu manžele stále více odcizuje. Po odhalení Kittiny nevěry pár společně odjíždí do centrální Číny, kde vypukla cholera. Všudypřítomnost smrti, boj s epidemií a obětavost řady lidí, které Kitty potkává, ovlivní vzájemný vztah manželů i osobnost ženy, která se proměňuje v pokornou bytost plnou pochopení pro druhé lidi. Autor je mimořádný vypravěč, který mistrovsky postihuje psychologii postav. Dokáže rozehrát silný příběh s hlavní hrdinkou, kterou nejdříve nesnášíte a nakonec si ji zamilujete.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

The Painted Veil , 1925


Interpreti: Klára Suchá , Otakar Brousek
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barevný závoj. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (40)

mnohoknih
05.09.2023 4 z 5

Na začátku jsem si myslela, že to bude sladkobolná blbina. Nebyla. Byl to román s aktuální tématikou, napsaný před sto lety. Povrchní Kitty ( úplně jsem v ní viděla jistou dědičku hotelů), introvertní Walter, samolibý Charles a drama je na světě. Waltrovo řešení mě zaujalo. Zajímalo by mě, zda by odjel i kdyby nebyl bakteriolog. Ve výsledku cesta Kitty jen prospěla. Její popisované prozření a dospění je vyvedeno bravurně! Radost číst. Líbil se mi i popis jeptišek, i ve víře existuje povrchnost. A stejně tak v ní existuje duchovní krása a matka představená ji v těch pár přímých větách uměla předat. V příběhu popis čehokoliv, ať postavy, povahy či krajiny vypadá nejprve toporně a pak si zjistíte, že si to užíváte. Já si tedy čtení užila, včetně předmluvy.

Calinda
11.08.2023 5 z 5

Krásná kniha, ihned po dočtení jsem zkoukla i film z roku 2006, který je díky výborným hercům v hlavních rolích také úžasný (až do části, kde se film začíná od knihy lišit a stane se z toho klasická romanťárna - temné ladění nešťastného manželství, které je v knize přítomné až do samého konce i odlišný závěr mi sedí mnohem více). Walter je i přes svou uzavřenou a těžko čitelnou povahu pozitivní hrdina a velký muž od prvních stránek, s Kitty je to složitější, ale i ona během děje ujde velký kus cesty a vymaní se ze škatulky negativní postavy. Doporučuji, moc hezké čtení.


kaja77
18.05.2023 4 z 5

Kniha je velmi vhodný materiál pro zfilmování...ty orientální kulisy Hongkong, Čína, všechna ta popisovaná příroda , navíc úvod knihy plný večírků a společenských akcí 20.let v Anglii...no už jsem si pořídila film a jdu kouknout na to, jak si to představovali filmaři. Příběh samotný je zajímavý, konec mi tedy přišel dost násilně useknutý ale co nadělám :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Barevný závoj v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených204x
ve Čtenářské výzvě34x
v Doporučených12x
v Knihotéce93x
v Chystám se číst158x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x