Bajky přehled

Bajky https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522408/bmid_bajky-l9x-522408.png 4 104 104

Ezopovy krátké příběhy o zvířatech s důležitým morálním poselstvím byly písemně zaznamenány až ve 3. století před Kristem. V římském prostředí se jim pak dostalo veršované formy. K nejznámějším z nich patří Sněm zvířat, Havran a liška, Lev a myš nebo Liška a čáp. Jednotlivá zvířata v bajkách vždy představují jednu konkrétní lidskou vlastnost a krátká forma příběhu spěje k ponaučení platnému v jakékoli době, neboť lidská mentalita se časem vůbec nezměnila. Ezopovy bajky jsou zábavné, mají živý spád, svižné tempo, vtip, svěžest, ale především svoji moudrost. Dnes už patří ke světovému literárnímu dědictví a známe je i díky množství často velice krásných a nádherně ilustrovaných vydání.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bajky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Paulus.1987
24.04.2024 5 z 5

Fascinuje mě starověká moudrost, která je i přes tak velkou propast času natolik univerzální, že z ní čtenář dokáže načerpat ponaučení v každé době, i v té současné. Ezopovy bajky do této kategorie jednoznačně patří.

S ohledem na velké množství bajek mi některé začaly ke konci poněkud splývat, u některých (nebylo jich mnoho) jsem měl menší potíž pochopit pointu, ale vcelku se jednalo o hezké, poklidné a obohacující čtení.

A ano, Hollarovy rytiny jsou překrásné...

petrarka72
18.10.2023 4 z 5

Když jsem byla malá, vnímala jsem bajky jako "hodně divné pohádky". Archaický jazyk tomu moc nepomáhal. Dnes to mám jinak - v tomto vydání je jazyk výhodou, jako by podtrhoval všeplatnost a dával čteným drobnostem více než jeden význam. Nedá se číst najednou, spíš jen tak listovat a hledat odpovědi... A Hollar je samozřejmě bůh.


Josh
05.04.2023 4 z 5

ČVd 14 starší než já. To splňuje tato kniha na 1000 %. Navíc toto vydání je krásné a Ezope div se - po 26 stoletích stále aktuální....

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bajky v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených175x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených6x
v Knihotéce109x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x