Antropologička na Marse přehled

Antropologička na Marse https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470340/bmid_antropologicka-na-marse-ylF-470340.jpg 5 100 100

Do týchto siedmich paradoxných príbehov neurologických porúch a kreativity Oliver Sacks vložil nesmiernu empatiu a ľudskosť, vďaka ktorým sú jeho klinické poviedky oceňované na celom svete. Autor úspešnej knihy MUŽ, KTORÝ SI MÝLIL MANŽELKU S KLOBÚKOM čitateľovi otvára zvláštne svety svojich pacientov – umelca, ktorý stratil schopnosť rozoznávať a vidieť farby, chirurga, ktorý dokáže operovať napriek rôznych tikom a začínajúcemu Tourettovmu syndrómu a autistickej profesorky, ktorá má doktorát z prírodných vied, ale je taká fascinovaná komplikovaným svetom ľudských emócií, že sa cíti ako „antropologička na Marse“. Prostredníctvom príbehov týchto výnimočných ľudí, doktor Sacks skúma, ako cítime, vnímame a spomíname a pátra po tom, čo z toho z nás robí vzácne ľudské bytosti.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Příběhy
Vydáno: , Inaque
Originální název:

An anthropologist on Mars , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Antropologička na Marse. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Kyri
20.01.2024 5 z 5

Zajímavá kniha plná příběhů o lidech, kteří mají různé neurologické potíže. Příběhy jsou doplněné odbornými informacemi a jsou čtivé.

Martinmmm
03.05.2022 5 z 5

Sedem veľmi zaujímavých príbehov pacientov neurológa Olivera Sacksa s oveľa hlbším presahom a úvahami o ľudskej osobnosti a podstate..


harena
26.04.2022 5 z 5

Neurolog Oliver Sacks popsal příběhy sedmi pacientů, trpících různými neurologickými poruchami. Zajímal se o ně nejen v ambulanci, ale byl s nimi i v jejich domovech, bral je na výlety po světě a snažil se dozvědět víc o každé neurologické poruše, aby jim mohl pomoci. Ve všech případech jde o zajímavé informace, překvapivé bylo, jak např. reagoval pacient, když mu bylo "dovoleno", aby neviděl.
"Unikl zářivému světu zraku a prostoru a vrátil se ke svému pravému bytí, k intimnímu, soustředěnému světu ostatních smyslů, který byl jeho domovem téměř padesát let"
Snad nejznámější je příběh autistky Temple, která o sobě sama říkala, že si připadá jak antropoložka na Marsu.
"Temple ví, že ona sama i ostatní autisté mají sice v různých směrech nepochybně velké problémy, ale v jiných mohou mít mimořádné a užitečné nadání i výkony. To za předpokladu, že se jim dovolí, aby byli sami sebou - aby byli autisty."

Kniha je svým přístupem a stylem určena nejen odborníkům, ale určitě i širší veřejnosti, všem, koho tyto poruchy osobnosti zajímají.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Láska naslepo, Bez krve, a další knižní novinky (13. týden)

27.03.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Antropologička na Marse v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených141x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených13x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst129x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech1x