Anna proletářka přehled

Anna proletářka https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485743/anna-proletarka-jdw-485743.jpg 3 75 75

Tímto románem vstoupil do české literatury nový typ hrdiny - dělník. Dělník, který bojuje za uskutečnění socialistických ideálů. Příběh vývoje venkovské služtičky, která se pod vlivem svého muže dělníka a politických událostí v Praze 1920 mění v uvědomělou proletářskou ženu, toužící po převratu doby, společnosti.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anna proletářka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

AlesBleha
02.11.2023 1 z 5

Na knize mě zaujala solidarita mezi chudými. Což je výrazná změna oproti dnešku. Dnes kdybych přišel o bydlení tak si žádný z voličů Bureše ode mne Nový Prostor nekoupí. To je možná špatné přirovnání, protože ti žádnou nouzí netrpí. Jinak je v knize uvedeno, že chudák soudruh poslanec nemá kde bydlet a bydlí ve vagónu. To je při výši jeho platu taková blbost jako příjezd praotce Cikána od Roudnice.

georginaa
06.08.2021 3 z 5

Od Ivana Olbrachta jsem četla více knih, ale tato mě moc neoslovila. Je to zřejmě tou dobou, která je dnes dost pro mě nepochopitelná.


vendy246
02.07.2021 3 z 5

Svědectví o roku 1920 pohledem mladého zapáleného komunisty. Období po první světové válce, vzniku Československa a revoluci v Rusku s čerstvou vzpomínkou na Rakousko-Uhersko, válku a legie... Lidovci se štěpí - oddělují se komunisti - vesměs chudí dělníci, kteří touží po revoluci. Demokracie nenaplnila jejich očekávání, v nové republice chtějí rovnost a spravedlnost, přerozdělení majetku. Po sto letech od vzniku díla víme kam to vedlo. Zajímavé číst v kontextu jiných autorů té doby, např. Čapka a Masaryka.
Jinak kniha nic moc, prvotina s mnoha nedostatky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Anna proletářka v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených125x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce103x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x