Změna vedení

Povídka od: Jan Dobiáš
Z knihy: Neočekávané dýchánky


Šavlozubý tygr a jeskynní medvěd předávají pozici pána tvorstva člověku.

Rok vydání originálu: 2016

Komentáře (3)

Přidat komentář

LadyCharlene
26.06.2018 5 z 5

Vzhledem k současnému stavu ohroženosti zvířat mě z této povídky mrazilo. Již od zmínky o člověku jsem si celou dobu říkala: "Jenom to ne, nedopusťte to. On vás zničí." Tato povídka společně s Křikem harpyjí byla jedna z těch závažnějších, alegoričtějších. V mnoha případech jsou zvířata opravdu odkázaná na lidskou pomoc, ochranu a místo respektu a bezpečí se jim dostane kulka do těla (zrovna dnes jsem viděla článek, kdy jedna americká "lovkyně" zabila v Africe (legálně!!!!!) vzácnou žirafu) kvůli "trofeji"... Lidé ztratili úctu k přírodě, které oni ale nevládnou, jsou její součástí, a ona nám to jednou spočítá i s úroky...
Proč není povídka zdánlivě dotažená? Přesně abychom o tomto tématu začali přemýšlet, co znamená lidská vláda nad Zemí?

Sidonie
04.06.2017 3 z 5

Myslím si, že se z tématu dalo vytřískat víc. Ale tak to u povídek holt chodí... Jako pro vegetariánku, která o těchhle věcech přirozeně přemýšlí, to pro mě bylo zajímavé čtení, které jsem chápala.
Vážně vtipné (nebo smutné?) jak všechna zvířata věří tomu, že člověk přinese lepší zítřek. Když se raduje kráva... Když se radují prasata... Když si kočka odfrkne "uvidíme, kdo z koho" (u toho se jistě usměje každý, koho nějaká kočka někdy vlastnila).
Ale ano, souhlasím, že se to dalo přece jen napsat lépe. Téma k tomu vyloženě vybízí. Je to spíš takový nástřel, náčrtek k něčemu většímu.


cori
03.06.2017 2 z 5

Naprosto nudná povídka, ničím mě nezaujala.