Země lvů

Povídka od: Leonard Medek
Z knihy: Písně temných věků (8 povídek), Písně temných věků (7 povídek)


Posádka lodi Eilmeer - Čepel moří se na počátku 6. století n. l., tedy v době stěhování národů, kdy je říše germánského kmene Vandalů ničena Byzantinci, vydává na nebezpečnou výpravu. Ústředním motivem vyprávění je umění mořeplavby a kořistné výpravy Vandalů, kteří plují až ke břehům Británie, ale také do neznámých afrických končin, které ještě dlouho poté mapy označovaly tajuplným slovním spojením "hic sunt leones". Kapitán Ataulf je pro úspěch výpravy ochoten obětovat opravdu hodně, ale zaplacená cena může být na konci opravdu vysoká...

Rok vydání originálu: 2005

Komentáře (2)

Přidat komentář

tatjana1737
17.12.2019 3 z 5

Měla jsem velký problém se touto povídkou prokousat a po jejím dočtení mi přišlo, že je složena spíše z několika menších střípků a úseků, přičemž chybí pořádná jednotící myšlenka. Tou je sice výprava kamsi za zahradu Hesperoven, do Země lvů, ale zapojení Osudu a ztráta tváří členů posádky jsou úplně samostatným motivem, který nakonec převažuje nad celým předešlým textem. Bylo to epické, bylo to dobrodružné, bylo to napínavé i mystické, ale celkový dojem je ve mně takový rozpačitý.

cori
19.01.2014 4 z 5

Napínavé námořní dobrodružství, které čtenáře zavádí nejen za Herkulovy sloupy, ale i k pobřeží Velké Británie. Zaujaly mě charaktery hlavních postav.