Záliby

Povídka od: Clifford D. Simak
Z knihy: Město


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

Hobbies


Rok vydání originálu: 1946

Komentáře (2)

Přidat komentář

knihyKeMne
24.05.2021 4 z 5

Šestý příběh. Opět těžká, ponurá atmosféra a Webster, který ovlivní běh dějin. Společnost v úpadku, brrr. To se mi nečetlo dobře, ale vcelku realistické.

Eldar80
29.07.2017 3 z 5

Dalo se očekávat, že po úžasné předchozí povídce přijde pád. Opravdu moc bych se divil, kdyby autor dokázal udržet stejnou úroveň kvality. O to víc zamrzí, že kvalitou se povídka vrací na začátek. V této troufalé povídce autor předkládá dekadentní vizi lidstva kolem roku 3000. Bohužel jeho představa je nevěrohodná ani ne proto, že je nemožné si představit tak vzdálenou dobu, ale hlavně proto, že nesedí k předchozí kapitole. Podle mě myšlenkový posun lidstva plynoucí z předchozí povídky autor vůbec nedomyslel. Sice se vysmál filozofii z 19. století, ale vlastní vizi pouze předložil v Juwainově filozofii aniž by domyslel následky. Dokud v minulé povídce naznačoval bylo to skvělé, nyní když byl nucen pokračovat, logicky selhal.
Pro dnešního čtenáře bude o to víc úsměvné, že autor jakoby kritizuje přesně dnešní dobu. Protože už dnes spousta lidí žije pouze zábavou a nejspíš to tak bylo už tehdy, jen snad u menšího počtu lidí. Ale proč by se měl někdo pozastavovat nad tím, jak ostatní lidé tráví svůj čas? V textu se objevuje televize což dnešního člověka pobaví. Spousta mých přátel už televizi dávno nevlastní. Na druhou stranu uvádí primitivní virtuální realitu. Na můj vkus je povídka nedomyšlená téměř na všech úrovních, které Simak řeší.
Z mého dlouhého komentáře však plyne, že povídka je myšlenkově podnětná. Autor nejvíc kritizuje snahu o pokrok, protože předkládá hrozivou možnost, že to co lidé považují za pokrok, může být zároveň pád. Co když touha po pokroku nakonec povede k dekadenci? I to už můžeme vidět v dnešní době.
Ohledně literární kvality se zas role vyměňují. Je zvláštní, že ikdyž je popsána vzdálená budoucnost působí povídka neuvěřitelně sentimentálně. Myslím, že životní bezradnost jednoho z posledních Websterů vystihl autor skvěle. Škoda, že se Simak nevěnoval jiným dějovým liniím a u lidstva nezůstal u náznaků. Měl raději popustit uzdu fantazii a věnovat se mutantům a nebo si lépe domyslet filozofii nebo nastudovat náboženství a duchovní nauky. Pak by možná myšlenkově tak moc neselhal. 75%