Zákon smyčky

Povídka od: Oskar Fuchs (pseudonym)
Z knihy: Ve stínu apokalypsy


Člen speciálních jednotek Kim Jensen je poslán do Grónska, aby nalezl prastarou knihu, která jako jediná může pomoci lidstvu v boji proti mimozemskému nepříteli.

Komentáře (7)

Přidat komentář

Maud22
16.02.2023 5 z 5

Časová smyčka, smyčka osudu a smyčka jako oprátka. Marný útěk prokletého, jehož jeho pronásledovatel vždy dostihne. Mezi nimi se vyvine skoro přátelský vztah. A všechno vlastně pro nic. Oba hrdinové včetně mastodonta Tů jsou sympatičtí, ale všechno jednou končí.

Marketplace
01.07.2022 4 z 5

První povídka, která se mi líbila. Mamut Tů je fajn :-) Malinko mě zaskočil skok v čase zhruba uprostřed povídky. Nicméně dovysvětlil co se vlastně stalo.


slawa.cap
03.01.2021 5 z 5

Moje první setkání s tvorbou pana Fuchse a jsem mile překvapen. Nadupaná povídka u nekonečném útěku před smrtí. Rozhodně by jí slušelo rozvést do delšího příběhu.

Franc
25.12.2020 4 z 5

Druhá povedená povídka z výběru, která se mi dostala pod kůži. Příběh muže, který s úsměvem na rtech utíká před osudem, který si nevybral.

Protože mám viset. A za druhý, stojí za váma mamut.

Terva
10.10.2019 5 z 5

Nakonec prohraješ.
Zákon smyčky je neúprosný.
Kdo má viset,
se neutopí,
ani kdyby šla voda přes šibenici.

Apokalypsa tu sice proběhne, ale příběh je psaný tak, že ve své podstatě prožívá hlavní hrdina svou osobní apokalypsu. Vždy po dvanácti hodinách se k němu vrací. On to ví, a dokonce se tím i baví. Čtenář má chuť se smát a zároveň být smutný. Jistá forma džentlmenství vás však celkem jistě připravuje na nevyhnutelný konec.

Malá ochutnávka:
Po tom, co jeden nejmenovaný trotl zmáčkl červené tlačítko a spustil jadernou válku, šlo všechno do kytek. Vymýšlely se ultrasložité definice a teorie, co se vlastně stalo. Oproštěno od všech vědeckých keců a cizích slov, uvolněná energie otevřela bránu do paralelní dimenze. Příšerky přikvačily první třídou a daří se jim tu víc než dobře.

První povídka v řadě, které jsem dal plný počet. Líbil se mi formát psaní, hlavní hrdinové i ten chlupáč Tů. Časová smyčka, hororové aspekty, mráz a pointa. Vše sladěné, nenudí a možná vám dodá i nějaké to ponaučení. Vybral jsem čtyři citáty a mistr Fuchs je již má ve svém profilu.

Citát: Když někoho rozstřílíte na hadry, měl by mít dost slušnosti, aby dál neprudil a jednoduše chcípl.

kure91
03.10.2019 5 z 5

Na první přečtení mi povídka moc nesedla, ale na druhý pokus jsem si ji vychutnal a musel si opravit hodnocení, tohle je na plný počet. Hrdina, který se snaží uniknout neuniknutelnému na pozadí probíhajícího konce civilizace. "Kdo má viset, ten se neutopí, i kdyby bylo vody nad šibenici."

cori
01.09.2019 3 z 5

Milionkrát ohrané téma hry kočky s myší, kdy se v kulisách ledových plání Grónska hlavní hrdina snaží uniknou nepříteli, který se ho snaží zlikvidovat. Téma apokalypsy je jen letmo zmíněno.