Záhada v čísle sedm

Povídka od: Mrs. Henry Wood (pseudonym)
Z knihy: Zmizení zvláštního vlaku


Povídka pochází ze série příběhu Johnny Ludlowa, které autorka vydávala v časopise Argosy

Originální název:

The Mystery at Number Seven


Rok vydání originálu: 1877

Komentáře (1)

Přidat komentář

Kozel
16.02.2023 4 z 5

Celkem škoda, že Ellen Woodové dosud nebylo dopřáno českého překladu, a to zvlášť ve vztahu k postavě Johnnyho Ludlowa, z jehož série pochází tato povídka. Přestože mohu soudit pouze podle této povídky a přes skutečnost, že ostatní povídky nemusí dosahovat kvalit jiných sérií doby viktoriánské potažmo přelomu 19. a 20. století, Johnny Ludlow je vypravěčem docela zajímavým.

Povídka o Záhadě v čísle sedm má tempo a švih, který by jistě dosáhl ocenění pro současného čtenáře. Kromě toho má ono kouzlo dávné Anglie, kdy se vyšší střední třída oddávala volnočasovým aktivitám a společenskému životu, kdy se nejednou objevily události značně narušující zajetou rutinu klidu. Detektivní povídka s kriminální zápletkou, lehkou mysteriózností, postupným rozplétáním zločinu a svébytným vyřešením dovede pobavit i špetkou humoru, který v tomto případě zastává "urozený pán" svou prudkou jízlivostí.

Recept se zaručeným výsledkem. Gentleman, jedna sebevražda, jedna vražda, několik služebných, divá šílenost pramenící z divokého jižanského temperamentu. Dobře plynoucí dialogy a příběh z dob, kdy řešení podobných případů nepříslušelo tolik policistům jako dobře situovaným a vzdělaným gentlemanům, jejichž dovolená na pobřeží nedopřeje vytouženého odpočinku, ale naopak dá zabrat mozkovým závitům.

Je-li toto člověku alespoň čtenářsky blízké, pak věřím, že ho těch pár stran potěší.