Vražda v Břečťanovém domě

Povídka od: Arthur Morrison
Z knihy: Zmizení zvláštního vlaku


Povídka Vražda v Břečťanovém domě vyšla poprvé v lednu roku 1895 v časopise Windsor Magazine a je součástí jednoho z 25 příběhů o soukromém detektivovi Martinu Hewittovi.

Originální název:

The Ivy Cottage Mystery


Rok vydání originálu: 1895

Komentáře (1)

Přidat komentář

Kozel
20.02.2023 4 z 5

Martin Hewitt, soukromý detektiv užívající "selský rozum", byl touto povídkou pro mě nemalým překvapením. Byv současníkem Sherlocka Holmese je zároveň jeho alternativou a dovolím si říct, že svou schopností rozplétat souvislosti případu nezaostává o nic pozadu. Neproslavil se tolik jako Doylovo dílo, nicméně ladnost příběhu a struktura tolik podobná moderním detektivkám ukazuje proč jsou anglické detektivky nadále tolik oblíbené.

Rozplétání záhady vraždy v Břečťanovém domě jsem si skutečně užil. Martin Hewitt a jeho selský rozum mě zaujal stejně jako jeho charakter. Nevycházel jsem z údivu podobně jako vypravěč Brett, když se ho jeho přítel snažil pohnout k vyšetřování a pak před rozplétal celý případ. Zápletka případu je nebývale složitá a přitom nakrásně logická. A to natolik až si dovolím tvrdit, že by dělala čest i jinému slavnému kolegovi, belgickému gentlemanu s knírem, vycházkovou holí a zvláštní chůzí.