Úvod

Povídka od: Martin Patřičný
Z knihy: Tajemství dřeva


Když vyjde novinka, je to důvod k oslavě. A druhé vydání už prý tak oslavyhodné není...to už je prý jen další vydání - tak nevím, já to vidím naopak!

Nová kniha o Dřevě, tentokrát i pro ženy. Vypráví příběhy, které stromy zapisují do svého těla. Co potřebujete pro dobrý život. Co dřevo znamená pro člověka. Kde všude ho najdeme a proč nikdy nezevšední.
Kdybychom chtěli zjednodušit – autor postupně ukazuje výrobky ze dřeva i obrazy ve dřevě a vysvětluje, jak možná vznikly. Vybírá tajemství. A dokládá, že – co se týče dřeva - žádným vysvětlením krása nezevšední. Vyprávění je dřevěné a patřičné. Najdete malé povídky i obrazy, které jste ještě neviděly/i. I vtipy, staré dřevoryty a světlo. Tajemství dřeva je zároveň i tajemství nás, lidí.
Proč i pro ženy? Třeba jen pro dotyk přírody a hraní si s dětmi.
Co tady v té knize najdete?
Na začátku je to, co se dřevem (i s námi) souvisí. Voda a oheň.
Přes lidské ruce se dostaneme k věcem ze dřeva, k věcem, které i když jsou nové, přece už mají svůj věk a příběh. Z toho času, kdy žily jako stromy. Dřevěné věci od vařečky po lokomotivu (dětskou).
V druhé části se podíváme pod kůru našich nejznámějších stromů. O každém z jejich dřev vám řeknem nebo ukážem jedno kouzlo, tajemství? Jedno z mnoha, které mají. Uvidíme dříve neviděné… Doplněno občas vyprávěním, dřevoryty, vtipy a parodií. Seznámení s hosty knihy vás jistě potěší.
Tajemství dřeva je zároveň vždycky tajemství nás, lidí.
A jsou to tajemství, která jsme tisíce a tisíce let objevovali, hledali - a zase zapomínali.
To největší tajemství jsou pro mě kouzla ve dřevě ukrytá, kresby, textura.
Jak víte – když se kouzlo prozradí, stane se z něj nuda. Ale dřevěné kouzlo můžete vysvětlit i popsat a přesto zůstane kouzelné, tak jako mraky, tekoucí voda, oheň.

Kniha o tajemstvích dřeva je moje jubilejní, desátá. Jistě nejkrásnější. Už v ní skoro nikoho nic neučím, vysvětluju jen málo. Prostě dřevo vybírám, ukazuju a nechávám mluvit. A příběhy vyprávím ty naše, lidské.
Nakonec – nemáme žádného většího, lepšího a bližšího přítele pro život, než je dřevo. Dřevo co kdysi dlouho žilo ve stromech. A stálost, jistotu a věrnost mají stromy už v kořenech.


Tajemství je pro nás neznámo. Kouzlo, když nevíme prozrazení.

Chodil jsem kdysi s tanečnicí, která u kouzelníka asistovala spoře oděna a mimo jiné prolézala dvojitým dnem skříně…Díky ní vím, že kouzlo prozrazené, objasněné, je kouzlo smutné a kouzlo kouzla či tajemství zbavené už kouzlem není.
Jenže!!! právě tohle u dřeva neplatí, není. U hvězd na nebi, proudící vody a plamenů ohně například- taky ne. Nic z toho vám nezevšední. Můžete stokrát znát „způsob provedení“, jak to ten strom a pak člověk dělá, a stejně znovu stojíte v úžasu a radosti a zvedáte ruku, abyste se dotkli, pohladili…

Vážené ženy, tahle kniha je i pro vás, tak ji nikomu nedávejte. Půjčit ano, snad…

Komentáře (0)

Přidat komentář