Sliby se maj plnit

Povídka od: Kristýna Sněgoňová
Z knihy: Ve stínu apokalypsy


Ve světě, v němž se lidé stali lovnou kořistí Skokanů, vesmírných hmyzáků, které láká vůně krve, putují zimní krajinou dva bývalí trestanci.

Komentáře (5)

Přidat komentář

Maud22
16.04.2023 5 z 5

Skokani jsou mimozemští predátoři, kteří si pomlaskávají nad lidským masem a krví. Tušíme, že lidé se před nimi snaží utéct, schovat. Tak se malá holka dostane ke dvěma týpkům, bývalým trestancům, a i když jeden z nich není úplně nejhorší, tak to pro ni neznamená bezpečí. A ani další lidská komunita neznamená záchranu. Jak se Skokani snaží dostat do domu, v němž se ukryla jejich kořist, je docela strašidelné. Vrzání obrvených nohou, cvakání kusadly a dobývání se do tajné sklepní místnosti je popsáno dost sugestivně. Hustá, syrová povídka.

Marketplace
16.07.2022 4 z 5

Hodně drsná povídka na závěr antologie. Nezklamala.


slawa.cap
31.01.2021 5 z 5

Na tuto povídku jsem se dost těšil a rozhodně nezklamala. Autorka střídá příběh z pohledu dvou postav a celkem mě překvapilo, když mi došlo kde se protne. Ale chybí tomu nějaké osvětlení apokalypsy a taky údaj kolik času uplynulo mezi oběma linkami.
Trochu zvláštní a neosobní mi přišla absence jmen vypravěčů, na druhou stranu to trochu zvláštně pomohlo atmosféře.
Dokážu si představit na toto téma celou knížku i s těmito postavami. Takhle to trochu vypadá jako kapitola někde kousek před koncem příběhu.

Terva
10.10.2019 5 z 5

Fajn.... Kristeježíší, fajn.
Lez a já tu počkám.
Díky...
Díky...
Tak vidíš, hodná holka, hodná...

Kristýna Sněgoňová opět dokázala, že prostě umí. Tahle povídka mě velmi překvapila, potěšila a moc se líbila. Hlavně jsem ocenil dvě linie vyprávění, které se sejdou na konci, ale čtenář je překvapen (i když možná někde v půlce začal tušit) samotným vyvrcholením a splynutím obou těchto linií.

Malá ochutnávka:
Vasil zatopil v kamnech knihami, a když se kousavá zima v kuchyni proměnila v zimu normální, sundal si bundu. Tlustý svetr visel na jeho hubeném, nahrbeném těle, jako by si děcko zkoušelo tátovy hadry. Chvíli si u kamen ohříval ruce, pak se narovnal a houkl: Jdu se vychcat.

Je to akční, krvavé, dobrodružné i mrazivé. Mimozemšťani jsou povedení a nahánějí strach. Po dočtení jsem si říkal: kdyby Kristýnu mistr Kotleta trochu pošťouchnul, určitě by byla schopna na toto téma napsat i celou knihu. No tak....šup – šup :-)

Citát: Nasrat na ten sníh.

cori
13.09.2019 3 z 5

Komorní příběh s třemi hlavními postavami se věnuje dilematu, zda se mají sliby splnit nebo ne. Škoda jen, že se nedozvíme, odkud se vlastně ti hmyzáci vzali.