Pro pár krys šel bych světa kraj

Povídka od: Martin D. Antonín (pseudonym)
Z knihy: Ve stínu apokalypsy


Rekus Nepřemožitelný, nejslavnější hrdina všech dob, má už po krk zachraňování světa. Chtěl by na chvíli klid, a proto jako další zakázku bere vyčistění sklepa od krys. Netuší, že toto jeho rozhodnutí přivede svět na pokraj záhuby.

Komentáře (7)

Přidat komentář

Maud22
07.07.2022 5 z 5

Názorná ukázka toho, co se může stát, když se nepřemožitelný rek Rekus, zachránce světa a odvraceč apokalyps (množné číslo je správně), rozhodne vzít si dovolenou... Smála jsem se nahlas. :-)

Marketplace
25.06.2022 2 z 5

Povídka mi nepřišla nijak zajímavá ani humorná. Spíše zklamala.


slawa.cap
30.12.2020 5 z 5

Ze začátku to vypadá, jako další špatný klon Conanan. Když Rekus dorazí zpátky do města začne něco neuvěřitelného. Napřed pár průpovídek a vtípku, ale pak smršť narážek a rýpání do všech klišé kolem heroické fantasy a taky trochu do náboženství (plaplamobil mě málem připravil o bránici). V mém případě jsem povídku doprovázel silnými výbuchy smíchu a donutil ženu si tu přečíst také. Rozhodně si od autora přečtu ještě něco a jen mě mrzí, že Rekus nemá svou vlastní knihu.

Franc
20.12.2020 3 z 5

Vtipná povídka o frajerovi, který si chce odfrknout, a jen tak mimochodem nechtěně málem přivodí zkázu světa.

Tato povídka je především o humoru nikoli apokolypse samotné.

Terva
10.10.2019 4 z 5

Zatmění Slunce, zlověstná proroctví, pršící žáby, praskající pečeti...
Jenže to už tu všechno bylo. Poslední věštec se o něco pokusil o tři apokalypsy dřív,
ale zmýlil se tak absolutně,
že odešel do důchodu za ostatními s prohlášením,
že s takovým lidstvem se nedá pracovat.

Tohle mi trochu připomínalo příběh z Kocourkova. Hlavní hrdina je borec a všichni kolem něho tak nějak nechápou, co provádí. A když nikdo nic neví přijde na řadu vymýšlení, dohady a fantazírování. Jedna hospoda, jeden sklep a spousty dohadů. Nevědoucnost pak rozehrává vysokou hru, která může končit i smrtí. Jen krysy se smějí.

Malá ochutnávka:
….a předložil jsem mu oznámení o vypsané odměně.
Přečetl si ho. Pak se na mě vyjeveně podíval a přečetl si ho ještě dvakrát, protože měl celkem oprávněný pocit, že ho šálí zrak.
Promiň, slovutný Rekusi, ale, u Plamene svatého, ty ses někde odnaučil číst? Víš, co je tam napsáno?
Vůbec jsem se jeho údivu nedivil.

Zasmál jsem se, přiučil jsem se a bavilo mě to. Jedinou záporu bych měl ve výběru některých jmen a názvů náboženství. Jo, je to Antonín, ale někdy mám pocit, že to až moc přehání. Krásných 80% si to určitě zaslouží. Vybral jsem pouhopouhé dva citáty. Martin D. Antonín je již má na svém profilu v sekci...inu citáty.

Citát: Zachránit svět je výsadou, nikoliv povinností.

kure91
03.10.2019 5 z 5

Jak tohle může mít tak malé hodnocení? Vždyť to bylo super. :) Autor parádně pracuje s jednotlivými žánrovými šablonami a klišé, které jsou humorně dotaženy až ad absurdum a povídka ukazuje, co může způsobit, když největší hrdina světa vyrazí v rámci oddychovky zabít pár krys... A to vykreslení vládce pekel, brr, to bylo děsivé. Hlavně ten zakrslý lední medvídek Polárek.

cori
01.09.2019 3 z 5

Humorná povídka, která si bere na paškál hrdinská klišé a rozvíjí klasické situace ad absurdum.