Pro bono publico

Povídka od: Jakub Mařík
Z knihy: O krok před peklem


Pokud se v Praze rozhodnou dva čínští váleční vysloužilí kouzelníci, vyrovnat své účty, bude to Peklo. Kaiju filmy jsou proti tomu pohádky pro kojence. Naše známá čtveřice se jim v tom snaží zabránit. Ale nic nevypadá, tak jak to vypadá.
Vyšlo také v Pevnosti 3/2018.

Rok vydání originálu: 2018

Komentáře (3)

Přidat komentář

davidurban1973
08.08.2018 4 z 5

Hezky čtivá, zajímavá Povídka.

Terva
24.04.2018 4 z 5

Pocta kaiju filmům ve velké parádě. Spousta monster, trochu vtipu a hodně kouzel. Dalo by s trochou nadsázky říci, že možná přijde i kouzelník, ale to by nebylo správně. Tady už kouzelníci jsou, kouzelníci ze Zeleného údolí a jsou na sebe dost naštvaný. A protože jsou z Číny, možná přiletí i drak.

Malá ochutnávka:
Když Karel Jaromír Erben popisoval vodníka, trefil sice jeho zelenou barvu, ale zapomněl se zmínit o zubech, pařátech, slizu a pár dalších nechutnějších detailech. Pokud tehdy na topole nad jezerem skutečně nějakého viděl, tak ten zelenej zmetek botičky a kabátek nanejvýš stahoval ze svojí večeře.

Příběh Jakuba Maříka obsahuje několik popkulturních odkazů na Českou i Čínskou symboliku a tvorbu. Nenásilně podané, ale pak přišel Vincenc a bylo po nenásilí.


Yokolobuna
12.03.2018 4 z 5

Zdařilá povídka ze světa Kladiva na čaroděje. Jakub Mařík standardně patří k těm lepším autorům, kteří publikují v časopisu Pevnost.