Případ osla canterburského

Povídka od: Jana Šouflová
Z knihy: Žena se lvem, Lionet & jiné podivné případy


Uznávaný londýnský koroner Lionet z Glastonbury je arcibiskupem pověřen vyšetřováním záhadné vraždy převora canterburského kláštera, jehož tělo se po smrti rozhodně nechová jako obyčejná mrtvola. Co o rozporuplném církevním hodnostáři Lionet zjistí a jakou roli v tom hraje ten smrdutý a opelichaný osel?

Rok vydání originálu: 2016

Komentáře (2)

Přidat komentář

Teron
07.05.2018 5 z 5

Začíná to dobře, když se Lionet trochu rozkouká a ukáže svůj styl, je to ještě lepší, jakmile se přidá osel, je to naprostá bomba. Chytře, přitom nekomplikovaně navržené a elegantní, naturalistické, bez vytáček, zatraceně vtipný. Pravda, s fantasy detektivkami bývá trochu problém v tom, že asi nelze hrát se čtenářem úplně čistou hru, protože není jasné, jaké další fantasy prvky se v jinak normálním světě mohou vyskytovat, takže je problém spojovat hinty a indicie...

LadyCharlene
11.05.2017 5 z 5

Tak toto byla bezkonkurenční třešnička na dortu, kterou člověk slupne tak rychle, až je mu líto, že si ji nevychutnal víc. Tato povídka byla nejlepší povídkou sborníku. Autorka nás přenese do prostředí středověkého kláštera, kde se odehrála vražda mnicha, jenž po smrti není zas tak normálním nebožtíkem. Autorka umí vše, jak popis prostředí, tak gradaci děje. Trošku jsem se bála, že mi bude chybět znalost její knihy, protože se povídka odehrává ve stejném universu, ale vůbec to nevadilo a už se těším, až si o Šouflové přečtu Svitky z londýnského mostu.