Pozdní listopadová

Povídka od: Nikol Zímová
Z knihy: Adventní kalendář povídek na dlouhé zimní večery


Poválečná povídka s romantickou atmosférou a překvapivým koncem.

Rok vydání originálu: 2020

Komentáře (3)

Přidat komentář

TonyStarkless
04.04.2021 3 z 5

Miluji histroické povídky hlavně z doby 2. světové. Ale tady jsem postrádala napětí, i tu touhu, i strach z toho co přijde. Nechci tím říct, že mi chyběl nějaký větší popis erotických scén, nebo brutální krvavý konec, jen jsem s těmi postavami vůbec nesympatizovala, ani je nelitovala.

JackieDecker
05.12.2020 3 z 5

Historický kontext povídky úplně neposoudím. Chápu zápletku, chápu pointu, ale podobně jako autorka komentáře pode mnou si nejsem jistá tím, "proč obyčejná Němka utíká půl roku po válce před Rudou armádou". Na druhé straně se povídka četla příjemně, jako zatím všechny, neboť je řazena coby třetí v pořadí. Dobrá slovní zásoba, dobré dávkování příběhu. Nemám tomu co vytknout. Asi v jedné větě se někde při korekturách ztratilo jedno slůvko, ale to se občas stane.
Každopádně "dobře" je za 3. Vím, že jsem možná zbytečně přísná, ale chci mít rezervu, kdybych natrefila na nějakou opravdovou perlu, která by si zasloužila hvězdiček víc. Nehledě na to, že to, co si čtenář pamatuje, jsou buď ty opravdu skvělé povídky, nebo ty opravdu špatné. A toto nepatří ani do jedné z těch kategorií.
Jde o odpočinkové čtení krátkého rozsahu. Přesně tedy splňuje parametry soutěže.


Slepýš24
03.12.2020 5 z 5

Povedená povídka, spíš než historická byla romantická.
Oceňuji slovní zásobu, pokus o děj a pointu, vyvrcholení. Také bych vyzdvihla to, že autorka věděla (nebo si myslím, že to bylo schválně:)), kde jsou vhodné hranice. Situaci, která by mohla vést k nějakému červenání, trapnosti nebo třeba i násilí jen naznačila nebo utnula hned na začátku. Tím pádem sice nevyznívaly podstatné milníky celého příběhu (teda až na ten konec, tam to bylo utnuté velmi pěkně :)), ale vzhledem k povolenému rozsahu (3 NS) dala povídka až až. :)
Palec nahoru i za opatrnost při historických a biologických poznámkách (i když ta sedmikráska mi pořád vrtá hlavou - v listopadu by měla kvést, ale já ji ještě nikdy neviděla :D + jsem asi úplně nepochopila, proč obyčejná Němka utíká půl roku po válce před Rudou armádou).