Po Velké bouři

Povídka od: Jan Kotouč
Z knihy: Ve stínu apokalypsy, Hrdinové českých zemí


V roce 1848 postihne svět kosmická katastrofa zvaná Velká bouře, která vymaže část pevniny a zatopí oceánem některé státy v Evropě a severní Africe. Český obrozenec Richard Mělnický, majitel textilek v severních Čechách, musí zjistit, co se stalo, proč se Praha ani Vídeň nehlásí, a zajistit obranu lidí, kteří si ho zvolili za vůdce.

Komentáře (7)

Přidat komentář

cetriolo
05.04.2024 5 z 5

Tohle mě bavilo. Odehrává se to krátce po velké bouři, takže dostaneme ochutnávku toho jak na to lidé reagovali a jak začal boj o naplnění mocenského vakua. Jsem rád, že mám přečtenou celou sérii, bylo pro mě velice zajímavé sledovat budoucího česko-slovenského krále kdy byl v podstatě "nikdo" s vědomím znalosti událostí 100 let v budoucnosti :) Velice mě potěšila poznámka, že tato povídka bude pokračovat v románu, který se odehrává po velké bouři (mám dokonce pocit, že by to měla být trilogie) :)

Maud22
20.02.2023 4 z 5

Po Velké bouři se historie odehrála jinak, než ji známe. Katastrofa, která postihla svět, je tu jen na okraji, ale víme, že kvůli ní se všechno mění. V revolučním roce 1848 je náhle bezvládí a Češi na severu země stejně jako ostatní čelí loupeživým výpadům vojáků, kteří plní rozkazy nového regenta a rekvírují obilí a potraviny. Formování vojenské jednotky a její první boj je hlavním obsahem povídky, v níž je sympaticky akcentováno národní obrození. Líbilo se mi použití onikání. Leč zase to vidím jako nějakou část většího celku.


Marketplace
09.07.2022 4 z 5

"Richard Mělnický zvedl hlavu od rozečteného posledního vydání Pražského posla a zvedl hlavu. Na stropě se třepotaly svíčky na lustru."
Tohle je druhá a třetí věta povídky. Proč si proboha autor nepřečte to co napsal? Mělnický dvakrát zvedl hlavu? Třepotají se svíčky nebo plameny?
I když jsem se na začátku zhrozil a překlepů přibývalo, už to nebylo tak hrozné. Nakonec byla povídka docela čtivá.

slawa.cap
12.01.2021 4 z 5

Tohle se mi líbilo, ale ani nevím proč. Obvyklá klišé, kdy po pádu vůdce převezme vládu největší zmrd v okolí. Do vedení odboje se dostane člověk který nic vést nechce a největším hrdinou se stane vyvrhel nad kterým už všichni zlomili hůl. Ta apokalypsa je tady jen vedlejší a je jen důvodem proč se historické události udály jinak než se udát měly. Na druhou stranu nějak cítím, že je to vytržené z něčeho většího a i když to funguje samo o sobě prostě to není kompletní. Nejsem ani velkým fanouškem tohoto období, ale vypadá to, že od Kotouče ještě něco zkusím.

Franc
25.12.2020 5 z 5

S autorem mám bohaté a dobré zkušenosti. I tentokrát jsem se utvrdil v tom, že jeho díla nikdy nezklamou.

Sympatičtí hrdinové, nepřítel, který nesmí zvítězit, schopní versus ti neschopní, bezradnost versus rozhodnost.

Nic nového, nicméně autor opět přesvědčil, že je schopný z uvedených ingrediencí uvařit počin, který chytne za srdce.

Terva
10.10.2019 1 z 5

Válku nevyhrává ten,
kdo má čistší uniformu,
válku vyhrává ten,
kdo zabije svého nepřítele.



Tak zatím nejhorší povídka v této antologii. Mě osobně irituje prostředí, ve kterém se děj odehrává. Vzhledem k tomu, že se jedná o minulost, není tu možnost uvěřit nějaké apokalypse. Vím, že pan spisovatel Kotouč si jede svou sérii České země, ale tohle postapo se mi prostě nelíbí.

Malá ochutnávka:
Podle rakouské polní příručky dobrý voják vystřelí s augustínky dvakrát za minutu, ti největší mistři třikrát. Nabíjí se dlouho. Brunswick má mnohem jednodušší nabíjení. Chcete vědět, co dělá dobrého vojáka? Schopnost z téhle flinty vystřelit čtyřikrát za minutu za jakéhokoliv počasí.

Celkově je příběh nudný,není napínavý a děj se celkem nerozhodně vleče a vleče, až jsem si říkal, zda to vůbec dočtu. Prostě mě příběh Richarda Mělnického vůbec neoslovil. Proto také jen jedna hvězda. Věřte mi páni a dámy, já se snažil. Malou náplastí tak může být fakt, že jsem vybral čtyři citáty a vystřelil jsem je panu Kotouči do terče na jeho profilu.

Citát: Hladovým poddaným se snadno vládne.

cori
07.09.2019 4 z 5

Povídka patří do Kotoučovy série České země, která popisuje alternativní historii, kdy R-U zaniklo vlivem kosmické katastrofy. Hlavní hrdinové obrozenec Mělnický i hajný Dalibor Šár jsou celkem sympatičtí, nechybí ani vojenské scény. Jedna z nejlepších povídek sbírky.