Odemykání vzduchu

Povídka od: Ursula K. Le Guin
Z knihy: Playboy Stories


Politická povídka, zasazená do víceúčelové východoevropské země Orsinie.

Originální název:

Unlocking the Air


Rok vydání originálu: 1990

Komentáře (1)

Přidat komentář

yerry
09.11.2015 3 z 5

Autorka v tejto poviedke spracováva tému ohľadne vývoja udalostí okolo roku 1989 v Strednej a Východnej Európe, zamýšľa sa nad štrngotom kľúčov a "Nežnou revolúciou." Prezentuje to ako rozprávku, kde na konci nie je zvonec a hrdina nedostane pol kráľovstva, keďže otázka prevztia moci je diskutabilná.

Cit: "Vzpomeňte si na pohádku o Kostěji Nesmrtelném, jehož život byl v jehle, jehla ve vejci, vejce v labuti, labuť v orlu, orel ve vlku a vlk byl v paláci, jehož zdi byly vybudovány z kamenů moci. Kouzlo uvnitř kouzla! Jsme daleko od vejce, které obsahuje jehlu, kterou je nutno zlomit, aby Kostěj Nesmrtelný zemřel."

A čarovný princ?

Cit: "Všichni, dvaadvacetiletí, třiadvacetiletí, ti to řídí. Jsou u moci. Hledají strukturu, řád, ale velmi vyhraněně: násilí je pro ně porážka, násilí je ztráta možností volby. Jsou si naprosto jistí a úplně nevědomí. Jako jaro - jako jehňata na jaře. Nikdy nic nedělali a přesně vědí, co mají dělat.”

Dnes už vieme, že to bolo asi všetko trochu inak, ale autorkine myšlienky zapracované do textu majú docela dobrú rezonanciu. Napriek tomu mi táto poviedka moc nesadla...