Non Gratum Anus Rodentum

Povídka od: Jonathan Maberry , Brian Keene
Z knihy: Akta X - Nikomu nevěř


Walter Skinner odpouští jednoho večera svou kancelář a chystá se jít si zaběhat. Cestou v suterénu budovy se ještě rozhodne navštívit pracovnu Foxe Muldera, avšak nenachází ho tam. Místo toho si všímá na stole pohozených novinových výstřižků pojednávajících o děsivých vraždách v místních stokách a spatřeních jakéhosi neznámého zvířete. Akta X jsou zrušena, Skinnera rozčílí, že na nich i přes jeho výslovný zákaz Mulder stále pracuje. Vztek však znenadání pomine, neboť na jedné fotografii z místa činu poznává mezi skupinou postávajících a přihlížejících bezdomovců bývalého kamaráda z války ve Vietnamu Ramireze. Usoudí, že by mohl být v potenciálním nebezpečí, proto se rozhodne ho vyhledat.
Následuje vhled do minulosti, kde se seznámíme s podivným příběhem, jež se odehrál jedné deštivé noci v Duc Pho ve Vietnamské džungli. S příběhem z podzemního tunelu, který se nečekaně uzavírá až zase nazpět v přítomnosti, tentokrát ve washingtonském kanalizačním systému. Uvědomí si Skinner tajuplnou pravdu o svém kamarádovi včas? A dokáže ho zachránit? Střízlivá mysli může někdy vidět stejně neskutečné věci, jako mysl omámená drogamy.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Non Gratum Anus Rodentum (Nemá cenu ani krysího zadku) - takto byli označováni američtí, australští a novozélandští vojáci, kteří se účastnili podzemních vojenských misí během války ve Vietnamu.

Rok vydání originálu: 2015

Komentáře (1)

Přidat komentář

Terva
19.04.2024 5 z 5

„Já chci umřít.
Nechci ale
umřít o samotě.
Prostě
se mnou zůstaň.“

Brian Keene se rozhodl vypracovat povídku jen s Waltrem Skinnerem. Povídka Non Gratum Anus Rodentum * je jen a jen o Skinnerovi a jeho nejhorších nočních můrách. Myšlenka Ratmana je perfektní a postava samotná je hodně strašidelná i nebezpečná. I návraty do vojenské minulosti jsou perfektní. Tohle se opravdu povedlo. Jedna z těch perfektních povídek v tomto svazku.

* Non Gratum Anus Rodentum – „nemá cenu ani krysího zadku.“ Heslo „tunelových krys“ z války ve Vietnamu.