Naconalnyj park Černyj kameň

Povídka od: Daniel Tučka
Z knihy: Žoldnéři fantasie: Osamělí válečníci


Samotář Simon se stává novým strážcem národního parku Černý kámen na Sibiři. Netuší však, že zde v utajení po několik tisíciletí přežívají i původní obyvatelé, kteří se nedají jen tak ulovit.

Rok vydání originálu: 2014

Komentáře (3)

Přidat komentář

Centurion.d
06.05.2018 4 z 5

Příběh se mi líbil, pointa dobra. Námět předčil zpracování .

Skallarix
07.05.2017 2 z 5

Abych to rozebral...
Vyprávění v naprosto holých, jednoduchých větách, příběh postrádající pro mě jakékoliv napětí, či překvapení. Tedy až na samotný závěr, kdy nesmyslně se odehraje "zvrat" skrze jednu postavu, ze které se vyklube čarodějnice lidojedka. Proč? Protože pak to splňuje jakž-takž žánrovou podmínku "fantasy" pro soutěž v Žoldnéřích? Nebo to má být vrchol povídky - jakožto rozuzlení a pointa?
Často mi přijde, že Tučkovy příběhy a povídky se velmi zaměřují na zbytečné, zdlouhavé opisy technických parametrů různých zařízení, strojů, zboží, míst, atd., které asi mají více přidat na autentičnosti, ale jsou to přitom často jen opsaná "encyklopedická fakta" ve zkratce - v případě skutečných věcí. V případě těch smyšlených si počíná víceméně stylově stejně. Hlavně krom jejich popisků fungování a parametrů je důležité zmínit značku výrobku, kategorii, typ a cenu. Na popis postav, jejich myšlenky či vykreslení okolí, kulis, ve kterém se příběh odehrává, tu moc místa už mnohdy nezbývá. Hlavně že vím, že hodinky "Patek Phillipe" jsou nejlepší, volat snad bych měl jen mobilem "Iridium Extreme", či na Databázi knih psát už jen přes "Toughbook" v nezničitelném kufříku z levitační postele - ano, "té" levitační postele za jeden a půl milionu amerických dolarů...
Upřímně, celá povídka na mě působí vcelku dojmem "laciného" příběhu plného popisků na předražené zboží.

Pokud někdo nesouhlasí s mým komentářem, mohl bych použít loveckou ručnici Falcon vypracovanou švédskou firmou VO Vapen - která patří mezi jednu z nejdražších na světě..

Mohl bych napsat "povídka mi prostě nesedla", ale to bych asi nebyl já. Hodnocení - hvězda a půl.


cori
29.12.2014 4 z 5

Akční příběh, v němž se z lovců stává lovná zvěř. Překvapivá pohádkově hororová pointa.