Můj přítel Maigret

Povídka od: Georges Simenon
Z knihy: Můj přítel Maigret / Přítelkyně paní Maigretové


Květen v Paříži byl deštivý a studený. Maigret měl jako pozorovatele svých metod stále u sebe britského kolegu pana Pykea, což mu na náladě také nepřidalo. Snad mu tak přišel vhod případ brutální vraždy na ostrově na jihu Francie, kam se s Pykem vypravil, neboť mrtvý se krátce před smrtí oháněl dopisem od Maigreta a odvolával se na něj jako na přítele. Komisař Maigret s Pykem v patách nasává teplou atmosféru ostrova, pozoruje dění kolem a poznává místní lidi a jejich vzájemné vztahy. To je jeho metoda, která díky logice nakonec odhalí pachatele.

Originální název:

Mon ami Maigret


Rok vydání originálu: 1949

Komentáře (4)

Přidat komentář

milary
28.05.2023 4 z 5

Poprvé jsem se nějak nesoustředila a přišlo mi to nudné. Vrátila jsem se na začátek a začala poslouchat audioknihu s panem Vlasákem znovu. A bylo to tu! Co se mi napoprvé k nesnesení táhlo, vylouplo se do obvyklé medové vláčnosti; nádherná atmosféra ostrova kdesi na jihu Francie, lodě, rybáři, vůně moře a bouillabaissy, starousedlíci s neměnnými zvyky promísení s - původně jen - návštěvníky, jako by zakletými ostrovem a odsouzenými zůstat navždy.
Maigret přijíždí nerad (není to jeho rajón), navíc s anglickým pozorovatele panem Pykem, který se má od něj přiučit jeho slavným metodám vyšetřování a pochytit něco z komisařova uvažování. Pranic ho to netěší. Jenže co dělat, na ostrově došlo k vraždě a zavražděný se jako naschvál těsně před smrtí holedbal, že je Maigret jeho přítelem...

Líbila se mi zápletka, naprosto nečekaná, která přerostla nešťastnou souhrou okolností z něčeho, co se mohlo jevit jen mazaným podvodem, ve vraždu.
Líbily se mi charaktery, Maigretova nerudná laskavost, pan Pyke, neochotný k roli pouhé přítěže, všechno.

drakamena
18.09.2022 1 z 5

Neuvěřitelná nuda. Když jsem audiobook doposlouchala, v paměti mi z něj uvízly jenom zlomky - třeba to, že pan Pyke rád plaval - ale to je vše. Bylo to tak nudné a zdlouhavé, že jsem u poslechu několikrát usnula. Myslím, že Maigreta všeobecně teď na nějaký čas odložím.


kopeceli
19.12.2021 5 z 5

Zajímavé, jak z ničeho vytvořit umění! Mistr Simenon se předvedl!

mgeisselreiter
03.03.2015 4 z 5

Simenon perfektně dokáže navodit atmosféru, takže úplně cítím to teplo na ostrově, to líné podnebí, kdy staříci hrají koulenou a lidé se více méně jen tak poflakují. Příběh jako takový nemá nijak zvláštní zápletku ani její rozřešení, ale to nic neubírá na kouzlu této novely. 75%, 3.3.2015.